SRBIJA SAD MOŽE DA ODAHNE! Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, TO JE SASVIM DOVOLJNO
Galenika, Foto: Nemanja Pančić

sjajno!

SRBIJA SAD MOŽE DA ODAHNE! Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, TO JE SASVIM DOVOLJNO

Iz Kine u četvrtak stiglo 160 kilograma supstance.

Objavljeno:

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju kovid-19 pacijenata, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su te količine dovoljne za potrebe naše zemlje i da sada "možemo da se opustimo".

Navodi da je iz Kine u četvrtak stiglo 160 kilograma supstance, da je Galenika za kratko vreme uspela da se organizuje i da počne sa proizvodnjom.

- Lek je ključni lek u lečenju kovid pacijenata i već krajem februara našao se u terapijskim protokolima svih zemalja sveta. Koristi se za lečenje reaumatidnog artritisa i sistemskog lupusa. Sa pojavom pandemije sačekao nas je novi scenario, a to je zabrana uvoza od zemalja iz kojih smo regularno uvozili lek - kaže Škodrić.

foto: YouTube Printscreen

Navodi da je jedini izlaz bio sopstvena proizvodnja, da je Galenika izašla u susret i za kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek.

- Leka sada ima sasvim dovoljno, sada možemo da se opustimo i da budemo mirni. Sada smo osigurani - naglasila je ona i dodala da je centralizovana raspodela svih lekova koji se koriste u kovid terapiji, uključujući i lek hlorokin.

- Tako smo obezbedili da sve bolnice dobiju kontinuiranu terapiju, a ne da bude princip ko pre do leka njegov lek. Hlorokin se koristi u terapiji kod svih pacijenata koji ispunjavaju uslove za bolničko lečenje. Daje se na nalog lekara specijaliste i strogo kontrolisano kao i svi lekovi ima neželjene efekte. Nikako ne sme na svoju ruku da se uzima - naglasila je ona za TV Pink.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.