AKO VAM JE PRVI TEST NA KORONU NEGATIVAN, NE MORATE DA OSTAJETE U BOLNICI: Umesto toga važi novo pravilo!
Foto: EPA / JALAL MORCHIDI

drugačije mere

AKO VAM JE PRVI TEST NA KORONU NEGATIVAN, NE MORATE DA OSTAJETE U BOLNICI: Umesto toga važi novo pravilo!

Evo kako stoje stvari

Objavljeno:

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti doneo je danas zaključak o kriterujumima o otpuštanju pacijentima koji se leče od korona virusa u bolnicama ili privremenim objektima, a kojima je prvi test negativan.

U zaključku se navodi:

"Pacijent koje se leči od bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a nalazi se na bolničkom lečenju bolnici ili u privremenom objektu za smeštaj i lečenje obolelih od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 kod koga je prvi kontrolni test (PCR nalaz brisa) negativan i koji je u dobrom opštem stanju otpušta se Iz bolnice Privremene bolnice, uz nalog za nastavak obavezne kućne izolacije u narednom periodu od 14 dana od dana otpusta, tako da je kriterijum za otpust: kliničko izlečenje uz jedan negativni PCR nalaza brisa".

Takođe, dodaje se da će "drugi kontrolni test (PCR nalaz brisa) pacijentu biti uzet nakon isteka obavezne kućne izolacije, odnosno nakon proteka perioda od 14 dana od dana otpusta od strane nadležnog doma zdravlja", stoji u saopštenju Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti.

"Ovim zaključkom zamenjuje se deo Stručno-metodološkog uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-COV-2 u Republici Srbiji koji se odnosio na kriterijum za otpust pacijenta od 6. aprila 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Na kraju se navodi da se zaključak treba dostaviti svim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavljaju i poslove zdravstvene delatnosti.

"Zaključak dostaviti svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, vojnim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavljaju i poslove zdravstvene delatnosti preko Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut'".

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media