DR VUKOMANOVIĆ SA INSTITUTA ZA MAJKU I DETE OTKRIVA KAKVE SU MERE ONI PREDUZELI! Sve im je izmenjeno
Doktor Vukomanović pričao je o kapacitetima Instituta, Foto: Printscreen

institut za majku i dete

DR VUKOMANOVIĆ SA INSTITUTA ZA MAJKU I DETE OTKRIVA KAKVE SU MERE ONI PREDUZELI! Sve im je izmenjeno

Prema njegovim rečima, kada je "nulti pacijent" otkriven u Srbiji 6. marta pa do proglašenja vanrednog stanja, Instutit je u tom periodu preduzeo veliki broj efikasnih mera sa ciljem promene organizacije rada

Objavljeno:

"Deca imaju blagu kliničku sliku, koja se manifestuje obično blago povišenom temperaturom i kašljem ili kijanjem. Najvažnije je da upale pluća kod njih nisu tako česte i nisu tako teškog toka kao kod odraslih. Ali oni mogu biti veom značajni prenosioci oboljenja", rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vojkan Čupić".

Na pitanje zašto su u svetu umirala deca od korona virusa, ona je naglasio da su u takvim slučajevima uglavnom bile prisutne propratne bolesti.

- Ovde se kod dece radi uglavnom o nekim imunodeficijentnim stanjima koje dovode do toga da se bolest manifestuje na tako strašan način i dovede do smrti čak i deteta, odnosno tinejdžera. Kod odraslih je to daleko češće - rekao je dr Vukomanović gostujući na televiziji "Pink".

Prema njegovim rečima, kada je "nulti pacijent" otkriven u Srbiji 6. marta pa do proglašenja vanrednog stanja, Instutit je u tom periodu preduzeo veliki broj efikasnih mera sa ciljem promene organizacije rada.

- Bilo je najvažnije da obezbedimo zaština sredstva za radnike i to je obavljeno u rekordnom roku. Napravljene su neke minimalne zalihe koje su u tom periodu taman sačekale veće nabavke koje nam je Ministarstvo zdravlja obezbedilo. Takođe, veoma nam je bilo važno da napravimo taj bedem protiv "nevidljivog neprijatelja", da virus ne uđe u Institut, i zato smo imali 13. marta tzv. pretrijažu na ulaznoj kapiji Instituta. Zatim, napravili smo putevi za one koji su suspektni da imaju bolest i za one koji su manje sumnjivi, ali i za decu koja nemaju elemenata za infekciju. Svi zdravstveni radnici su od početka koristili ličnu zaštitnu opremu. Veoma smo brzo zahvaljući našem kriznom timu napravili to da se pravila brzo uvedu i, ono što je najvažnije, da se ispoštuju - objasnio je dr Vukomanović.

"Broj pregleda je dvostuko manji"

Od proglašenja epidemije, naglasio je, prisutan je veći stepen pažnje u svim kontaktima i u pregledu i pristupu pacijentima.

- Veoma nam je važno da na vreme otkrijemo i neke epidemiološke podatke koji bi možda ukazali da je dete ili roditelj bio u kontaktu sa nekim ko je oboleo od korone i koji bi mogao da bude opasan u smislu transmisije virusa u samom Institutu. Mi smo probali da napravimo i racionalizaciju rada. U pedijatrijskim ustanovama nema toliko posla kao u ustanovama koje su određene za lečenje pacijenata sa ovom bolešću, tako da negde oko 40 ili 50 odsto zdravstvenih radnika je prisutno na poslu svakog dana. Trudimo se da ispoštujemo i epidemiološki standard, da nema velike gužve računajući i zdavstvene radnike, a i broj pacijenata u Institutu je značajno manji, oko 40 ili 50 odsto od uobičajenog broja - rekao je on.

Poseban sprat za pacijente na respiratorima

Dr Vukomanović kaže da su u Instiutu odvojili poseban sprat koji je izolovan i sa gornje i sa donje strane i da je on obezebeđen za najteže bolesnike koji zahtevaju primenu mehaničke ventilacije.

- Do sada ih nije bilo. Ekipe lekara i medicinskih sestara su određene za rad na tom spratu. U cilju maksimalne bezbednostih svih, doneli smo odluku da za sada primamo samo roditelje sa decom uzrasta do 12 meseci, tako da su druga deca sama u ovom kritičnom periodu - rekao je dr Vukomanović.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.