DOKTORKA KOJU ZNA CELA SRBIJA SE VEČERAS UKLJUČILA UŽIVO NA RTS-u: Dala je svoju procenu o TRENUTNOJ SITUACIJI
Darija Kisić Tepavčević, Foto: printscreen

VAŽNA VEST!

DOKTORKA KOJU ZNA CELA SRBIJA SE VEČERAS UKLJUČILA UŽIVO NA RTS-u: Dala je svoju procenu o TRENUTNOJ SITUACIJI

Pri kraju smo šeste nedelje od kako je virus prisutan kod nas, te je doktorka Darija odgovorila da li je bilo nekih iznenađenja i da li je sve bilo onako kako su predvideli.

Objavljeno:

Prema poslednjim podacima na klinikama Kliničkog centra Niš i u novom Kliničkom centru, ukupno je hospitalizovano blizu 500 pacijenata zaraženih korona virusom i još je 600 smešteno u privremenim bolnicama u hali Čair, zatim u Niškoj banji i u studentskom dom kod Medicinskog fakulteta.

Čule su se optimistične informacije, da su stvari pod kontrolom izuzev Gerantološkog centra koji je i dalje žarište. Danas je tamo otkriveno 14 novoobolelih i od tada zaseda novi krizni štab u Topličkom i Nišavskom okrugu.

Član štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja je već dva dana u Nišu, dala je procenu situacije u uključenju iz Niša u specijalnoj emisiji "Oko".

- Poslednjih dana beležimo porast učestalosti oboljevanja u ovom regionu naše zemlje, odnosno na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga. S obzirom da je u drugim delovima naše zemlje stabilna epidemiološka situacija, onda smo ovde usmerili sve naše snage i napore kako bi smo stabilizovali epidemiju i učinili povoljnim kao i u ostalim delovima zemlje. Na žalost, sada smo samo mogli da krenemo od posledica, ali i da sprečimo širenje infekcije jer upravo su u ovim ustanovama preventivne mere te koje su bi trebalo da budu ključne. Sve osobe za koje je potvrđeno da su nosioci ovog virusa, hospitalizovane su u Kliničkom centru Niš. Bitno je naglasiti da iako se radi o izuzetno osetljivoj populaciji sa mnogobrojnim hroničnim oboljenjima i o našim najstarijim sugrađanima, da većina njih ima ili blagu kliničku sliku ili potpuno asimptomatski oblik infekcije - saopštila je doktorka.

Doktorka Darija je naglasila da zbog mera predrostrožnosti, sve su hospitalizovali, da ukoliko se slučajno desi neka komplikacija, da budu na pravom mestu, da bi im se pružio najveći nivo zaštite. Obišli su sve centre u kojima je prijavljeno prisustvo virusa i svuda se radi po istom principu.

Pri kraju smo šeste nedelje od kako je virus prisutan kod nas, te je doktorka Darija odgovorila da li je bilo nekih iznenađenja i da li je sve bilo onako kako su predvideli.

- Što više testiramo, to je sigurno da ćemo imati više potvrđenih laboratorijskih slučaja. Ukoliko pogledamo današnji dan, gde smo imali više od 3.000 testiranih osoba, to pokazuje da je procenat pozitivnosti i dalje na stabilnom nivou, manji od 15 posto. Kada pogledamo apsolutne brojeve, mi nismo imali nikakvih naglih skokova. Ovaj tok epidemije nam sugeriše da se verovatno nalazimo na tom "platou" kada je u pitanju broj obolelih i nadamo se u narednom periodu padu obolellih i može se videti, na osnovu podataka, slabeljenje virulencije u našoj populaciji - rekla je Kisić-Tepavčević.

- Dobro je što smo postali apsolutno svesni načina na koji možemo da zaustavimo virus, naša populacija se ponaša odgovorno, što smo shvatili da jedino kao tim možemo da uspemo. Loše je što se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, što često, ne samo mi već čitav svet, tapkate u mraki i mnogi nam kažu da smo promenili izjave i saznjanja o virusu poslednja 3 meseca. Jesmo, ali to je zato što se ništa nije znalo, ali se nadam da, ako ne uspemo potpuno da ga eleminišemo, da ćemo uspeti da nađemo načina da živimo sa njim - rekla je za kraj doktorka Darija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.