BITNA INFORMACIJA ZA SVE SRBE U INOSTRANSTVU: Ukoliko vam ističe dozvola za boravak, ovo treba da radite!
Pasoš / Ilustarcija, Foto: Shutterstock, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

OBRATITE PAŽNJU

BITNA INFORMACIJA ZA SVE SRBE U INOSTRANSTVU: Ukoliko vam ističe dozvola za boravak, ovo treba da radite!

Mnogi državljani Srbije nalaze se na privremenom radu ili u turističkom obilasku u nekim od zeljama u kojima je zavladala epidemija korona virusa

Objavljeno:

Veliki broj državljana Republike Srbije nalazi se u zemljama Evropske unije i Šengen zone iako su im boravišne vize istekle, jer nije postojala mogućnost da se vrate u svoju domovinu kada su donete mere za borbu protiv korona virusa. Mnogi od njih brinu se da će zbog isteka vize snositi posledice i dobiti pojedine zabrane koje sa sobom nosi taj prekršaj.

Ipak, da li će se ovakvi slučajevi kažnjavati?

Federalna ministarstva spoljnih poslova, građevinarstva i unutrašnjih poslova Nemačke izdala su uredbu kojom se vlasnici isteklih šengenskih viza oslobađaju deportacije do 30. juna 2020.

Donet je Pravilnik o privremenom oslobađanju krivične odgovornosti građana zbog isteklih šengenskih viza zbog aktuelne pandemije COVID-19. Ovom uredbom se uzima u obzir posebna situaciju u kojoj su se našli imaoci šengenskih viza, koji privremeno nisu u mogućnosti da napuste Nemačku i vrate se u svoje matične zemlje zbog dalekosežnih ograničenja međunarodnih putničkih veza.

Upravo ovim propisom omogućeno je nekažnjavanje za neovlašćeni boravak u Nemačkoj nakon isteka vize.

Oni koji su pogođeni mogu nastaviti sa radom do 30. juna 2020. iako im je istekla šengen viza. Uredba je objavljena u Federalnom listu i stupila je na snagu 10. aprila. Ministarstva će ovu odluku preispitivati nakon 30. juna u skladu sa aktuelnom situacijom u vezi sa koronavirusom.

Potez nemačke vlade, znači da svi stranic, bilo da se poslovno ili turistički nalaze u Nemačkoj, a usled mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa nisu uspeli da napuste zemlju i vrate se u domicilne države, neće biti kažnjavani zbog toga.

Iz Evropske unije je saopšteno da se istekla viza automatski produžava i to na vizu koja je namenjena za dugotrajni boravak ili boravišna dozvola koja bi pokrila produženi boravak u zemljama Šengena. Takva mogućnost već je predviđena viznim propisima, a apliciranje za produžetak vize u slučaju "više sile" se ne naplaćuje. To znači da građani u kojoj god da se nađu zemlji Evropske unije ne moraju da brinu za svoj ostanak tamo i nakon isteka vize.

Posebno je naglašeno da ova pravila važe i za državljane trećih zemalja i da će na granicama biti sve u skladu sa ovim propisima i neće biti kažnjavano. Jedini uslov je da se sve dokumentuj propisno u zemlji u kojoj su se građani zatekli.

Za izdavanje nacionalnih viza i boravišnih dozvola zadužene su države članice u kojima su se državljani trećih zemalja zatekli.

U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova objašnjavaju kako ta procedura izgleda.

-Trebalo bi da se pre isteka 90 dana obrate Uredu za strance u njihovom mestu boravka - u slučaju nužde i putem imejla - i da uz svoje podatke zamole da se njihov boravak legalizuje. Već i sam zahtev za sebe čini da je boravak dozvoljen sve do odluke Ureda za strance -navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.