DA LI STE ZNALI DA JE OVAJ DOKTOR JEDAN OD RETKIH KOJI SU VAKCINISANI PROTIV VARIOLA VERE: To se desilo PRE HAOSA
Zoran Radovanović, Foto: Printscreen

biografija lekara

DA LI STE ZNALI DA JE OVAJ DOKTOR JEDAN OD RETKIH KOJI SU VAKCINISANI PROTIV VARIOLA VERE: To se desilo PRE HAOSA

Objavio je i knjigu „Variola vera“ o epidemiji ove zarazne bolesti u Jugoslaviji 1972. godine.

Objavljeno:

Variola vera je danas zvanično iskorenjena bolest, ali je 1972. godine pohodila bivšu Jugoslaviju. Bila je to poslednja zabeležena epidemija na evropskom tlu.

Ipak, ono što retko ko zna jeste da je prof. dr Zoran Radovanović, jedan od naših najistaknutijih epidemiolog bio jedan od prvih ljudi koji su bili vakcinisani protiv ove bolesti.

Zoran Radovanović je bio redovni profesor epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu (do 2000) i Kuvajtu (do 2007), šef katedre i upravnik Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Objavio je oko 300 naučno-stručnih radova, uključujući tridesetak monografija.

Objavio je i knjigu „Variola vera“ o epidemiji ove zarazne bolesti u Jugoslaviji 1972. godine.

- Kada se, 22. marta 1972, saznalo za epidemiju variole u Beogradu, jedini sam među epidemiolozima bio zaštićen od ove zaraze. Efekat vakcinacije, naime, zvanično je trajao tri godine, a ja sam dve godine i osam meseci pre epidemije uspešno vakcinisan radi odlaska u Indiju. Uz to, među prvima sam revakcinisan i dodatno zaštićen injekcijom gotovih antitela, hiperimunim gamaglobulinom. Za svakog mladog čoveka je stručni izazov da tek stečena znanja primeni u praksi.

- Razumljivo je da ni epidemiolog ne propušta takvu priliku, kao što se ne očekuje da poručnik beži iz rata ili fudbaler od lopte. Profesionalna znanja nalažu lekaru kako da se čuva, utoliko pre ako mu se vakcina ‘primila’, za šta je dokazom smatrana kožna promena na mestu gde je grebanjem (skarifikacijom) ili plitkim ubodima nanet živi soj vakcinalnog virusa. (…)

- Više zbog obima posla, nego zbog teoretske opasnosti da viruse preko odeće prenesem svojoj sitnoj deci, skoro mesec dana sam spavao van kuće, uglavnom u karantinu ‘Mladost’, ali i u Gradskom sekretarijatu za zdravlje i u sanitetskom vozilu koje sam sve vreme imao na raspolaganju. Trebalo je iskoristiti svaki trenutak da se, makar na parče, sakupi po nekoliko sati sna.“ („Variola vera“, Heliks, 2017)

U medijima ga predstavljaju i kao „borca protiv antivakcinalnog lobija“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.