ISPRAVKA: Gledanje u sunce ne napada sve bolesti i može biti štetno
Todor Jovanović, Foto: Printscreen, Profimedia

ispravka

ISPRAVKA: Gledanje u sunce ne napada sve bolesti i može biti štetno

Ispravka

Objavljeno: 14:51h

Portal Espreso je dana 14.04.2020. godine objavio članak pod naslovom ""GLAS RAZUMA" U OVOM LUDILU! Doktor Jovanović poručuje da gledate u sunce 10 minuta i bolest će nestati!" koji je u sebi sadržao neistinite i manipulativne informacije.

Na osnovu analize fekt-ček portala "Raskrinkavanje.ba" sporni delovi teksta su izmenjeni ili uklonjeni, a promenjen je i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, naš portal je preneo članak u kojem je preneto nekoliko netačnih i manipulativnih tvrdnji doktora Todora Jovanovića.

On je rekao da se bolesti mogu lečiti ili "napadati" "gledanjem u sunce". Za takve tvrdnje ne postoji nikakvi naučni dokazi i takve i slične tvrdnje spadaju u domen pseudonauke. Šta više, gledanje u sunce može biti štetno.

Naš portal je preneo i njegovu tvrdnju da je "bolje pustiti organizam da se sam bori protiv virusa nego se vakcinisati", za koju takođe ne postoje nikakvi dokazi.

Preneli smo i Jovanovićevu tvrdnju o tome da umerenim izlaganjem UV zracima mogu da se ubiju virusi i bakterije, koja je manipulativna.

Na portalu Raskrinkavanje.ba je detaljno objašnjeno zašto:

Što se tiče koristi od UV zračenja, ne zna se da li Jovanović mislio na ultraljubičasto zračenje čiji je izvor sunce, piše portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Ultraljubičasto (UV) zračenje je oblik elektromagnetnog zračenja, koje dolazi i od sunca i od veštačkih izvora kakvi su na primer solarijumi i plamenici za zavarivanje.

UV zraci dele se u tri grupe: UVA zrake, koje su povezane s dugotrajnim oštećenjem kože, kao što su bore, i smatra se da igraju ulogu u pojavi nekih vrsta raka kože; UVB zrake, koje mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože, uzrokuju opekotine od sunca i smatra se da uzrokuju većinu karcinoma kože; i UVC zrake, koje, kada je reč o solarnom zračenju, ne dopiru do tla, tako da obično nisu faktor rizika za nastanak raka kože.

Kako navodi Healthline, UVC zračenje je najučinkovitije u ubijanju klica poput bakterija i virusa i može se koristiti za dezinfekciju površina, vazduha i tečnosti. Kako je objašnjeno, ono “ubija klice poput virusa i bakterija, oštećujući molekule poput nukleinskih kiselina i proteina”.

Tokom pandemije Covid-19 aktuelna je bila dilema da li UV zračenje može ubiti virus SARS- CoV-2. Na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, povodom ove teme navodi se:

UVC svetlost sunca blokira Zemljina atmosfera. Kada izađete napolje na sunčan dan, UV svetlost, koja dopire do vas, uglavnom je UVA i nešto UVB. Ove vrste UV svetla ne uništavaju viruse tako brzo kao UVC svjetlo. Uz dovoljno vremena, UV svetlo sunca može razgraditi koronaviruse, ali to nije dobra strategija za dezinfekciju kože. Količina izloženosti sunčevom UV svetlu koja bi bila potrebna da se razgrade koronavirusi ili druge klice može uzrokovati opekotine ako ne nosite kremu za sunčanje.

Ovom temom bavila se i platforma AFP Fact Check, koja u analizi iz marta navodi:

Dok se ultraljubičasto (UV) svetlo izuzetno visokog intenziteta može koristiti kao dezinficijens, svakodnevni UV emiteri, poput sunca, oslobađaju samo niske nivoe UV svetla. “Ultraljubičasto zračenje može ubiti Covid-19 ako je izložen koncentrisanom UV zraku u određenom vremenu i na određenoj udaljenosti”, rekao je 18. marta 2020. za AFP dr. Pokrath Hansasuta, pomoćni profesor virologije na Odseku za mikrobiologiju Univerziteta Chulalongkorn. “Međutim, taj nivo izloženosti UV zračenju štetan je za ljudsku kožu. Najverovatnije će biti u sijalici ili lampi jer prirodno UV zračenje sunca nije dovoljno jako da ga ubije”, piše Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima na prenošenju neistinitih i manipulativnih tvrdnji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.