SRPSKI PČELARI SU ZABRINUTI: Uputili su VAŽAN APEL nadležnima, ONI OVAKO NE MOGU
Traže da starije kolege mogu do pčelinjaka, Foto: Beta/Dragan Gojić

jako važno

SRPSKI PČELARI SU ZABRINUTI: Uputili su VAŽAN APEL nadležnima, ONI OVAKO NE MOGU

SPOS je do sada bez uspeha razgovarao sa nadležnima da se starijim pčelarima omogući da obiđu pčelinjake

Objavljeno:

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) uputio je na više nadležnih državnih adresa kao i javnosti poziv za spas srpskog pčelarstva povom i dalje važeće zabrane koja onemogućava starijim pčelarima da posećuju svoje pčelinjake.

SPOS ističe da uprkos razgovorima sa nadležnima ograničenje kretanja za pčelare starije od 65 godina u mestima preko 5.000 stanovnika i starijima od 70 godina u mestima ispod 5.000 stanovnika još uvek važi.

SPOS je do sada bez uspeha razgovarao sa nadležnima da se starijim pčelarima omogući da obiđu pčelinjake a sada se obratio dopisima predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministrima Nebojši Stefanoviću i Nedimoviću.

SPOS ističe da je ovakvom zabranom 2.818 pčelara što je 34,6 procenata članova te organizacije koji gaje više od 164 hiljade pčelinjih zajednica sprečeno da posećuje pčelinjaka - usled čega će nastati nesaglediva šteta za pčele u Srbiji.

Ova organizacija upozorava da će ti pčelinjaci postati predmet krađa, neki će stradati u požarima, a postoji i veliki rizik širenja bolesti među pčelinjacima sa ovih koji se ne obilaze redovno.

SPOS dodaje da će nemogućnost održavanja i selidbe pčela ugroziti i proizvodnju hrane jer će oprašivanje biti ugroženo i navodi da bi to moglo doneti za četvrtinu manju proizvodnju hrane, a pčelari će u potpunosti izgubiti prihode jer im april glavni mesec za ispašu pčela.

Iza peticije da se stariji pčelari izuzmu od zabrane kretanja svojim potpisom, navodi ova organizacija, stoji 8.000 pčelara Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bluc Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.