FARMAKOLOG SAMARDŽIĆ OTKRIO: Srbija već ima "lek" za koronu, reč je o terapiji krvnom plazmom
Kao i kod svake terapije, neželjeni efekti su mogući, ali se veoma retko javljaju, Foto: Printscreen/youtube

koronavirus

FARMAKOLOG SAMARDŽIĆ OTKRIO: Srbija već ima "lek" za koronu, reč je o terapiji krvnom plazmom

Primena krvne plazme dobijene od rekovalescenata

Objavljeno:

Iako smo još uvek daleko od delotvorne vakcine protiv korona virusa, sve češće se može čuti da je terapija plazmom može biti dobar način borbe protiv infekcije.

O tome je za naš portal govorio i docent dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je pojasnio kako funkcioniše ta terapija, da li ima neželjenih efekata, ali i kada može da počne primena u Srbiji.

Šta je terapija plazmom i kod kojih pacijenata može da se primeni?

- Primena krvne plazme dobijene od rekovalescenata, odnosno osoba koje su se u potpunosti oporavile od infekcije Covid-19, predstavlja vid potporne, imunološke terapije, pre svega za pacijente sa teškom i brzom progresijom bolesti i za pacijente u kritičnom stanju. Ovakav vid terapije koristi visok titar specifičnih antitela iz plazme rekovalescenata i na taj način pacijentima koji primaju infuziju obezbeđuje pasivni imunitet, odnosno značajnu podršku u izlečenju. Specifična antitela mogu direktno da neutrališu patogene i tako smanje štetu i oštečenja u organizmu obolelog.

Koliko je uspešna ova terapija?

- Prema podacima kolega iz Kine, Francuske i drugih zemalja sa velikim brojem obolelih, pokazano je da krvna plazma može da ima povoljne efekte kod infekcije Covid-19. Treba napomenuti da je ovaj vid terapije preporučen od strane Svetske zdravstvene organizacije, da je ranije uspešno korišćen za lečenje SARS infekcije i na osnovu toga očekujemo pozitivne rezultate kod infekcije novim koronavirusom.

Da li ima neželjenih efekata ove terapije?

- Kao i kod svake terapije, neželjeni efekti su mogući, ali se veoma retko javljaju. Mogući neželjeni efekti uključuju alergijske reakcije, akutno oštećenje pluća, hipotenzivne reakcije (nagli pad krvnog pritiska) i druge. Zato je važno da se, prilikom primene plazme, individualno utvrdi doza za svakog pacijenta, a zatim da se pacijent detaljno klinički prati kako bi se neželjene reakcije svele na minimum.

Kada možemo da očekujemo primenu ove terapije u Srbiji?

- U Srbiji imamo referentne centre i iskustvo sa primenom sveže, zamrznute plazme kod drugih oboljenja. U tom smislu, i pored složene procedure sakupljanja i obrade plazme, nema prepreka za primenu ove terapije čim se prikupi dovoljna količina plazme od dobrovoljnih donora koji ispunjavaju sve kriterijume. Prema svim raspoloživim podacima, u narednim danima može se očekivati primena ove terapije kod nas za pacijente obolele od infekcije Covid-19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.