BROJEVI O OBOLELIMA GOVORE NAM SAMO JEDNU STVAR: Darija Kisić šokirala Srbiju, da li nam ovo sledi?
Moramo da budemo postepeni i pažljivi da se ne uruši sve što smo do sada gradili, Foto: Printscreen/RTS

OPALA

BROJEVI O OBOLELIMA GOVORE NAM SAMO JEDNU STVAR: Darija Kisić šokirala Srbiju, da li nam ovo sledi?

Brojevi o obolelima govore da mi to držimo na jednom nivou

Objavljeno:

Ukidanje vanrednog stanja i mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19 biće kada oslabimo virus, a pravi pokazatelj toga biće minimalan broj pacijenata u bolnicima i na respiratorima, a veći na Sajmu, izjavila je danas zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se vanredno stanje ukine krajem aprila ili početkom maja, kako je ranije danas najavio predsednik Vučić, Kisić je odgovorila da precizne informacije trenutno ne može da iznese i da će to zavisti od slabljenja virusa i jačenja našeg kolektivnog imuniteta.

Brojevi o obolelima govore da mi to držimo na jednom nivou i to u nedeljama gde se u drugim populacijama dešavao vrtoglavi porast broja obolelih, a to pokazuje da kontrolišemo širenje infekcije, rekla je Kisić.

Međutim, upozorila je da moramo da budemo svesni činjenice da kolektivni imunitet gradi aktivno radno stanovništvo, dodajući da je u strukturi obolevanja najviše te grupe.

S jedne strane, to je dobro, jer smo sačuvali populaciju najmlađih i najstarijih koji su najosetljivi. Međutim, da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti potrebno je da oko 70 odsto građana imuno i da virus toliko oslabi da nam postane bezazlen, kaže Kisić.

Ona je objasnila da to znači da čak i kada se zaraze stari ili hronični bolestnici za njih ne predstavlja opasnost, kao sada.

Mi gradimo kolektivni imunitet, ali deca i stariji su i dalje osetljivi, rekla je Kisić.

Zbog toga je, ističe, bitno da se mere pametno reklasiraju, jer bi nagli povratak svakodnevnim životnim aktovnostima ugrozio nas kolektivni imunitet Moramo da budemo postepeni i pažljivi da se ne uruši sve što smo do sada gradili, podvukla je Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.