OGLASILA SE VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ: Objasnila je čitav proces testiranja ali i jednu jako važnu stvar
Foto: Printscreen

zdravlje

OGLASILA SE VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ: Objasnila je čitav proces testiranja ali i jednu jako važnu stvar

Virusolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Tanja Jovanović rekla je da su prirodni rezervoar za korona virus u svetu slepi miševi.

Objavljeno:

- Prvi simptomi su blagi i daju simptom prehlade. Samo kod rizičnih mogu dati goru kliničku sliku. U 21. veku su otkriveni novi korona virusi koji izazivaju infekciju donjih disajnih puteva. Imali smo SARS i MERS i ovde, kod korona virusa je letatitet manji nego u ova dva slučajeva. Prirodni rezervoar u celom svetu za ovaj virus su slepi miševi - navela je doktorka Jovanović.

- Tokom razmnožavanja on to čini veoma precizno, ima u sebi RNK, koji se umnožava i mutira, i takva mutacija može da bude značajna jer je on sa ove životinje prešao na nekog ljuskara i u daljem procesu nastavio je da se razmnožava i prelazi na čoveka - istakla je ona.

Doktorka Jovanović je opisala proces laboratorijskog ispitivanja uzoraka.

- Iz uzorka mora da se izvadi RNK, koji mora da se prevede u DNK molekul pa se tek onda rade dodatna ispitivanja. Brisevi se prvo obrade iz njih se izvuče materija koja se stavlja u aparat za ispitivanje pozitivnosti na virus - kazala je doktorka.

Ona je dodala da laboratorije koje rade otkrivanje virusa, rade neprestano.

- Postoje laboratorije koje rade 24 sata identifikaciju ovog virusa. Problem nastaje oko transporta uzoraka. Lekar koji radi dijagnostiku mora da bude prisutan i pri uzorkovanju. To su veoma komplikovane stvari koje ljudi ne mogu da razumeju. Brže od ovoga što trenutno radimo, ne može - istakla je dr Jovanović.

Objasnila je i da se rade dva testa da bi se proverilo da li je virus u organizmu napredovao jer postoji mogućnost da se virus promeni i u samom uzorku.

- Mi koristimo tekstove koji imaju 90 odsto specifičnosti i koji su sigurni. Mi smo uveli validaciju testova, pre svake dijagnostike. Znači sve se proverava. Dva testa se rade, da bismo videli da li je u organizmu virus napredovao. Postoji mogućnost da se virus promeni i u samom uzorku. Mi gledamo to da li je pozitivan ili nije pozitivan uzorak. Kada virus uđe u pluća i tu se sakrije onda može rezultit biti negativan. Kod takvih pacijenata je potrebno da se uzorci uzmu iz donjih disajnih puteva. Ali, to je zabranjeno - rekla je doktorka Tanja Jovanović.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.