UMRO MIRKO ATANACKOVIĆ! Pre 30 godina za njega je čuo CEO SVET!
Mirko Atanacković, Foto: Printskrin

TUGA

UMRO MIRKO ATANACKOVIĆ! Pre 30 godina za njega je čuo CEO SVET!

Atanacković je prvi poslao depešu Saveznom sekretarijatu SFRJ za spoljne poslove o početku prevrata u Rumuniji u decembru 1989. godine

Objavljeno:

Mirko Atanacković, diplomata u penziji, bivši generalni konzul SFR Jugoslavije u Temišvaru od 1988. do 1992. godine, kasnije i dopisnik agencije Beta, umro je 6. aprila u Beogradu u 74. godini, objavio je večeras Srpski pokret obnove (SPO).

Atanacković je prvi poslao depešu Saveznom sekretarijatu SFRJ za spoljne poslove o početku prevrata u Rumuniji u decembru 1989. godine.

Obavestio je i najveće svetske novinske agencije da je počela pobuna protiv diktature bračnog para Čaušesku.

Atanacković je u konzulata smestio strane novinare koji su došli u Temišvar kada je izbila pobuna, od 22. decembra 1989. godine.Ubrzo, 20. marta 1990. Grad Temišvar dodelio je tom jugoslovenskom diplomati zvanje počasnog građanina, "za hrabrost koju je ispoljio od prvog dana rumunske revolucije i objektivne informacije koje su bile prosleđene širom sveta".

U Temišvaru je već pokrenuta inicijativa da se jedna ulica nazove po Mirku Atanackoviću.

Atanacković je bio pravnik, a po prestanku diplomatske karijere bavio se i novinarstvom, kao dopisnik agencije Beta i drugih medija iz Rumunije.

Atanacković je 1990-ih godina bio internacionalni sekretar SPO, a bio je i počasni član Saveza Srba u Rumuniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.