KON I NESTOROVIĆ NISU BILI U PRAVU! Korona i te kako može da se prenese s*ksom, OSIM AKO NISTE BAŠ NASTRANI!
Može proći pet do šest dana pre nego što započnu klinički znakovi, Foto: Printscreen

koronavirus

KON I NESTOROVIĆ NISU BILI U PRAVU! Korona i te kako može da se prenese s*ksom, OSIM AKO NISTE BAŠ NASTRANI!

Zato je ta priča o prenošenju seksualnim putem ostala nejasna

Objavljeno:

Pulmolog dr Branimir Nestorović je u gostovanju na RTV Pink govorio o tome da li korona virus može da se prenese seksualnim putem.

- To nije dokazano zato što najveći deo sperme čini spermatozoidna tečnost iz prostate, a ne iz testisa. Zato je ta priča o prenošenju seksualnim putem ostala nejasna, a onda se na to nadovezala nestašica kondoma na zapadu - rekao je dr Nestorović - Nemamo dokaze za tako nešto kao što nemamo dokaze da se korona prenosi na decu u toku trudnoće transplacentarno, a ni preko mleka tokom dojenja. Bez obzira na to što ne postoje dokazi, potreban je oprez.

Sa njegovim mišljenjem se donekle složio i doktor Predrag Kon.

Međutim, inostrani stručnjaci imaju nešto drugačije mišljenje:

- Koronavirus sam po sebi nije seksualno prenosiva bolest - kaže dr Muhamed Munir sa odeljenja sa Univerziteta Lancaste, stručnjak za virusne bolesti.

- Ali kako tokom seksa postoji vrlo blizak kontakt dveju osoba, šansa da neko zarazi virus od druge zaražene osobe je skoro 100%, posebno zbog ljubljenja.

Koronavirus se prenosi respiratornim kapljicama, tako da ljubljenje nekoga predstavlja visoki rizik, objašnjava on.

foto: Profimedia

Iako bi bilo relativno lako uočiti nekoga u orgijama ko ima simptome, problem je što mnogi ljudi možda neko vreme ne znaju da imaju koronavirus - i možda će se osećati dovoljno dobro da bi se upustili u seksualnu zabavu.

- Može proći pet do šest dana pre nego što započnu klinički znakovi - kaže Munir.

Čak i ako ne ljubite osobu sa kojom imate seks, ipak možete dobiti koronavirus.

- Kontaminirane ruke su glavni izvor zaraze - kaže Munir.

- To nije samo seks - to je bilo koji kontakt koji je uključen tokom čina.

Ali nisu samo orgije ono što treba da izbegavate. Izlaženje sa novim ljudima uopšte, bilo bi nešto što treba izbegavati, dok epidemija ne prestane.

- Izlaženje i sastanak sa nekim donose visoki rizik prenošenja virusa, zato što imate tendenciju da ostvarite duži kontakt sa drugom osobom. Možete ih poljubiti, zagrliti ili držati za ruku nekoliko sati. Što duže budete sa nekim, veći je rizik od prenošenja.

Američko ministarstvo zdravlja, koje potpisuje priručnik, preporučuje građanima Velike jabuke, koja je sada potencijalno najveće žarište koronavirusa u svetu, da je ipak nasigurnije voditi ljubav sam sa sobom.

Mastrubacija je najbezbednija, pogotovo ako pre i posle toga toplom vodom i sapunom operete ruke (ali i svoje igračke), jer je to jedini pouzdan način da se ne zarazite koronavirusom.

Drugi, mada manje bezbedan način sigurnog seksa, jeste vođenje ljubavi sa partnerom s kojim živite.

Ostvarujte što manje bliskih kontakata s drugim ljudima, uključujući i seks, ako želite da sprečite širenje Kovid-19“, piše u priručniku objavljenom na gradskom sajtu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.