Vojnim osiguranicima recepti za šest meseci, za starije od 65 lekove mogu uzeti volonteri
U vreme vanrednog stanja za vojne penzionere starije od 65 godina recepte izabranih lekara i lekove iz apoteka mogu podizati članovi njihovih porodica kao i komšije, prijatelji, volonteri, Foto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

važno

Vojnim osiguranicima recepti za šest meseci, za starije od 65 lekove mogu uzeti volonteri

UNS je podsetio da se tom udruženju obratila unuka 94-godišnje žene - vojnog osiguranika

Objavljeno:

U vreme vanrednog stanja za vojne penzionere starije od 65 godina recepte izabranih lekara i lekove iz apoteka mogu podizati članovi njihovih porodica kao i komšije, prijatelji, volonteri, ali je potrebno da na uvid donesu zdravstvenu knjižicu i medicinsku dokumentaciju vojnog osiguranika.

To je danas prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS) iz odgovora Ministarstva odbrane Srbije za rubriku "Gradjani traže da novinari pitaju".

"Regulisali smo da izabrani lekari za lekove koji se koriste u terapiji hroničnih bolesti mogu izdavati recepte za period od šest meseci, pri čemu će se lekovi podizati na mesečnom nivou. Uz to, produžen je i rok važenja konzilijarnih mišljenja koje vojno-zdravstvene ustanove izdaju vojnim osiguranicima i članovima njihovih porodica za još šest meseci", naveli su iz službe za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

UNS je podsetio da se tom udruženju obratila unuka 94-godišnje žene - vojnog osiguranika, i navela da ima problem s nabavkom lekova s obzirom na to da Vojni zdravstveni fond nema elektronski recept.

"Pozvala sam Vojno-medicinski centar na Novom Beogradu, gde sam dobila drzak odgovor da po recept dođem sama. To znači da u jeku pandemije, umesto kod kuće, treba da budem u čekaonicama VMC-a. Ima mnogo samih, starih ljudi, a gradski prevoz ne funkcioniše. Kako će vojni fond da reši taj problem", pitala je ova građanka.

Iz Ministarstva odbrane rečeno je da Uprava za vojno zdravstvo u saradnji s Udruženjem vojnih penzionera Srbije, a u skladu s kadrovskim mogućnostima, radi na tome da izadje u susret i nađe način za pružanje pomoći najugroženijim kategorijama vojnih osiguranika.

U odgovoru se Ministarstvo odbrane izvinilo zbog "nesporazuma u komunikaciji sa pripadnicima Vojnomedicinskog centra 'Novi Beograd' ".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.