SRPKINJA S CEREBRALNOM PARALIZOM SVIMA NAMA POSLALA JE JAKU PORUKU: Morate da je pročitate i upamtite njene reči
Svetlana Janković Beljanski, Foto: Facebook

VAŽNO JE

SRPKINJA S CEREBRALNOM PARALIZOM SVIMA NAMA POSLALA JE JAKU PORUKU: Morate da je pročitate i upamtite njene reči

- Nemojte mnogo obraćati pažnju na brojčanu statistiku - kaže Ceca

Objavljeno:

Svetlana Janković Belјanski već nekoliko godina nalazi se na mestu pomoćnice gradonačelnika Valјeva za oblast socijalne zaštite.

Koordinatorka je Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred", a učestvovala je i radila aktivno u Savetovalištu za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom „Živeti uspravno“ u Valјevu, koje je funkcionisalo u okviru mreže od 7 savetovališta u Srbiji.

Svetlana, inače mnogima poznatija kao Ceca, od rođenja ima cerebralnu paralizu.

Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, a kako se i sama suočavala sa nedaćama, sada ima savet za sve one kojima teško pada izolacija, ali i strah od bolesti...

Njen status koji može da pomogne mnogima prenosimo vam u celosti:

- Kroz svoj život prošla sam i iskusila mnogo toga što je nekima samo delimično poznato, a uglavnom i nije.. ali sve to me je naučilo mnogo čemu, a izmedju ostalog i tome kako da se ponašam u ovakvim situacijama krize. Tako da ću dati sebi za pravo da Vam podelim nekoliko saveta: Kao prvo pokušajte da se informišete preko pouzdanih izvora informacija na zvaničnim sajtovima poput Ministarstva zdravlja.

- Gledajte ili slušajte emisije gde gostuju lekari i pokušajte da se pridržavate njihovih saveta.

- Pokušajte da gledate serije, filmove, pozorišne predstave, pa čak i ove informativne školske emisije na RTS 3 kanalu, gledajte sport i uostalom ono što volite.

- Ovo je svima idealna prilika da čitaju, pa makar i knjige koje su već pročitali.

- U kući imate uvek mogućnosti da nadjete sebi zanimaciju bilo da radite nešto kreativno, da crtate (nekad i jednostavno pustite ruku da igra po papiru), bilo da isprobavate nove recepte počev od pravljenja hleba, peciva, kolača, kuvanih jela i sl. Možete se posvetiti i pročešjavanju vaših ormana, gde uvek ima neke odeće i obuće koju više ne nosite.. Obavezno ako ikako možete uradite vaše osnovne kondicione vežbe kako bi održali fizičku kondiciju za ovo vreme kada se slabije krećete...

- Pijte dosta tečnosti - čaja, vode, limunade,

- Pozovite Vaše drage prijatelje, rodbinu, poznanike da im čujete glas i da jedni druge ohrabrite, a i verujte i zasmejete.

- Pokušajte da izbegnete komunikaciju sa onim osobama koje Vam nisu dobronamerne i za koje znate da su paničari...

- Nemojte mnogo obraćati pažnju na brojčanu statistiku, koja gledana ovako kako je prikazuju na TV zvuči katastrofalno, ali i prema zvaničnim podacima prosečna starost umrlih u Italiji je čak 80,5 godina i velika većina njih je imala dva ili tri velika zdravstvena problema.

- Ne gledajte na ovaj podatak sa humanističkog apsekta je nisam nehumana i žao mi je i teško zbog svih tih ljudi koji umiru, ali ovaj podatak Vam govorim samo da Vam svima vratim samopouzdanje i ulijem samo ohrabrenja i da stvari radi sebe sagledate iz drugog ugla koji Vama u ovom trenutku odgovara.

- Pokušajte da sada ne razmišljate o diskriminaciji, marginalizaciji, razlikama i neprihvatanju jer je činjenica ono sada još izraženije i ja sam to i sama osetila. Ali nije sada trenutak za to, važno je preživeti i ostati svoj i kad sve prođe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.