SRBIJA MOŽE DA BUDE U OZBILJNOM PROBLEMU: Naše maline traži pola sveta, otkupna cena sve veća, ali...
Maline / Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORILI NA PROBLEM

SRBIJA MOŽE DA BUDE U OZBILJNOM PROBLEMU: Naše maline traži pola sveta, otkupna cena sve veća, ali...

Malinari bi ove sezone, prvi put posle dugog niza godina, mogli da profitiraju, ali samo ako bude imao ko da radi u malinjacima

Objavljeno:

Srpska zaleđena malina već ima izvoznu cenu veću od dva evra za kilogram uz stalnu tražnju i potencijalni rast cene.

Malinari bi ove sezone, prvi put posle dugog niza godina, mogli da profitiraju, ali samo ako bude imao ko da radi u malinjacima.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, kaže da je država uradila dobar posao štiteći poljoprivredne proizvođače od zaraze, ali upozorava da u ovom periodu, kada u malinjacima treba uraditi dosta posla, od odabira i vezivanja izdanaka do đubrenja, nedostaje radne snage.

- Veoma je teško, radnika nema. U malinjacima i kupinjacima je po dvoje-troje ljudi maksimalno, jer stare ne možemo izvoditi, a mladi koji su došli iz gradova ili inostranstva su u izolaciji, tako da od njih nema pomoći. Mogućnosti su ograničene, ali je ipak oko 50 odsto radova u vezi sa ovim vremenskim periodom urađeno - priča Radović dodajući da očekuje da 20 odsto malinjaka i kupinjaka u Srbiji ostane nepripremljeno za sezonu berbe.

S druge strane, bez obzira na ograničenu proizvodnju, domaće proizvođače crvenog zlata raduju vesti da u ovom trenutku srpska malina na svetskom tržištu ima odličnu cenu, uz tendenciju rasta i tražnje i cene.

- U hladnjačama nema ni pet odsto od 60.000 tona prošlogodišnjeg roda, jer se kamioni svaki dan tovare i idu u izvoz, pošto je na svetskom tržištu tražnja sve veća, s obzirom na to da svi znaju za dobra svojstva maline u zaštiti i podizanju imuniteta. U januaru je avansna cena naše maline u izvozu bila 1,22 evra, sada mali hladnjačari izvoznicima malinu prodaju po ceni od oko 250 dinara za kilogram plus PDV, tako da u izvozu srpska malina ima cenu veću od dva evra - kaže Radović naglašavajući da sve to upućuje da će i ovosezonska malina imati dobru tražnju i cenu i u otkupu i izvozu.

Otkupna prognozirana cena maline ove godine kretaće se od 0,8 do jednog evra po kilogramu.

Radović upozorava, međutim, da proizvođači zato u narednih desetak dana moraju uraditi sve što je potrebno, jer inače za dva meseca neće imati šta da traže u malinjacima.

Inače, početkom godine Ministarstvo poljoprivrede je objavilo spisak prognoziranih otkupnih cena pojedinih najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda, a po toj prognozi otkupna cena maline ove godine kretaće se od 0,8 do jednog evra.

S druge strane, Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe smatra da je, zbog vanrednog stanja i vremenskih prilika, suviše rano za prognoze, ali se slaže sa procenom malinara.

- Mislim da će otkupna cena maline biti daleko veća, jer i po izjavama hladnjačara zalihe prošlogodišnjeg roda su minimalne, dosta je izvezeno i izvozi se, tako da tržište nije zasićeno. Uz to, u Čileu roda maline zbog vremenskih neprilika gotovo da nije ni bilo, tako da će nam zbog toga i globalna tražnja ići na ruku - kaže Milinković.

Poput Radovića, i on navodi da je preduslov preduslova za uspešnu sezonu to da se poljoprivrednicima omogući da rade u uslovima vanrednog stanja.

- Proizvođačima se jednostavno mora omogućiti da rade bez ograničenja kretanja, jer se ni malina ni šljiva ne mogu posaditi, obraditi i primeniti agrotehničke mere od kuće, nego pod vedrim nebom. Poljoprivrednici su i inače najmanje rizična grupa, rad u njivama nije u velikim grupama, tako da se nadam da će država imati razumevanja za njihov apel da im se produži vreme kretanja - poručuje Milinković.

Idealna cena 1,7 evra

Prema rečima Slobodana Janičića, malinara iz osečanskog sela Lopatnja, najbolje bi bilo kada bi otkupna cena maline bila 1,7 evra po kilogramu, a kilogram kupine 80 evrocenti.

- Tada bi moglo nešto da se zaradi. Ipak, teško je proceniti kako će biti ove godine, jer sve zavisi šta će se dogoditi u naredna dva meseca, koliko će epidemija potrajati i, konačno, da li ćemo imati i berača - smatra Jančić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.