TRUDNICU SU ŠETALI SA ŠALTERA NA ŠALTER DOK UMALO NIJE PALA U NESVEST: Tužna priča iz srpskih bolnica
Trudnica / Ilustracija, Foto: Profimedia

KONFUZIJA

TRUDNICU SU ŠETALI SA ŠALTERA NA ŠALTER DOK UMALO NIJE PALA U NESVEST: Tužna priča iz srpskih bolnica

Struka svakog dana upozorava da neko ko ima temperaturu i bolove u grlu, mora se javiti lekaru kako bi se testirao na koronavirus, ali...

Objavljeno: 11:25h

Pandemija zbog koronavirusa je bukvalno blokirala zdravstvene sisteme širom sveta. Svakog dana nailazimo na razne primere mnogih propusta kad je reč o zdravstvenim sistemima. Naravno, jasno nam je da su sada prioritet pacijenti zaraženi koronavirusom, ali opet trudnice se ne smeju zapostaviti pogotovo, ukoliko su prehlađene ili zaražene poput jedne iz Srbije.

Društvenim mrežama se proširio jedan tvit koji je kod mnogih izazvao reakciju, ljutnju ili čuđenje, ali je očigledno da problem postoji, a tvit je podelila novinarka nedeljnika "Vreme" Jelena Jorgačević.

Jedna trudnica iz Beograda s temperaturom od 39.7 i bolom u grlu odbijana je od jednog do drugog šaltera na kome se obraćala za pomoć.

Prvobitno se uputila u Dom zdravlja, pa potom u Zemunsku bolnicu gde su joj navodno rekli "ne primamo pacijente za dijagnostiku, već one koji imaju dijagnozu",

Postavlja se pitanje kako je moguće da je ovako nešto dozvoljeno budući da su trudnice ugrožena grupa, kao i stariji od 65 godina, pritom, trudnica se hitno javila jer je u šestom mesecu i ima simptome prehlade.

Struka svakog dana upozorava da neko ko ima temperaturu i bolove u grlu, mora da se javi lekaru kako bi se testirao na koronavirus, te je ova trudnica poslata u KBC Dr Dragiša Mišović kako bi uradila test, ali su je odatle poslali na Infektivnu kliniku jer su joj kazali da oni testiranja ne vrše. Takođe, pre toga je bila u GAK Narodni front gde su je odbili uz izgovor da oni ništa tu ne mogu.

Ipak, malo je konfuzno to što su je odbili u KBC Dr Dragiša Mišović zato što postoji zvanično obaveštenje da primaju febrilne trudnice.

Na Infektivnoj klinici je usledio sledeći odgovor.

Mnogi pacijenti se ne pridržavaju propisanih mera, a jedna od najbitnijih je rastojanje od dva metra.

Veoma važan problem u celom ovom slučaju je loša komunikacija između zdravstvenih ustanova, pogotovo kad su trudnice u pitanju jer ih šalju s jednog na drugi šalter.

Šta Vi mislite o svemu ovome? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.