DR KISIĆ POTVRDILA: Niko nije bezbedan OD KORONA VIRUSA, ovo je dokaz DA SU SVI OSETLJIVI
Foto: Print Screen Youtube

ZABRINJAVAJUĆE

DR KISIĆ POTVRDILA: Niko nije bezbedan OD KORONA VIRUSA, ovo je dokaz DA SU SVI OSETLJIVI

Od svih obolelih, u više od 90 odsto je potvrđeno makar jedno od hroničnih oboljenja

Objavljeno:

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da je dosadašnja struktura obolevanja u stanovništvu pokazala pravilo da niko nije bezbedan od infekcije korona virusom, jer je reč novom virus, na koji smo svi osetljivi.

"U čitavoj populaciji obolelih u Srbiji imamo potvrđene slučajeve infekcije i trudnice i novorođenčadi i ljudi starijih od 90 godina, to je jedan 'širok spektar'", rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Ona je dodala da su trudnica i novorođenče testirani isključivo zbog bliskih kontakata sa zaražeim, da nisu imali simptome i da se u drugim okolnostima kod njih ne bi radilo nikakvo dalje ispitivanje.

Ipak, kako je rekla, bez obzira na šarenolikost karakterističnu za virus, i u ovom slučaju može da se ustanovi pravilo koje važi za sve virusne infekcije - da najčešće obolevaju i imaju komplikacije osobe sa hroničnim obolenjima i slabim imunitetom.

"Od svih obolelih, u više od 90 odsto je potvrđeno makar jedno od hroničnih oboljenja, dijabetes ili kardiovaskularna oboljenja a često i oba", rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje koje muči roditelje, ako njihovo dete ima redovan termin za vakcinaciju, da li se da se ona odloži ili sprovede, Kisić je navela da je nedvosmislen stav da vakcinacija ne sme da se prekine, jer bismo, u suprotnom, vrlo brzo imali epidemiju bolesti, koje su gotovo jednako ozbiljne kao infekcija korona virusom.

Međutim, kaže da se u narednom periodu intenzivno uključuje i primarna zdravstvena zaštita u nadzor i kontrolu širenja korone, kao i da je kod u ovom momentu smanjen odziv na vakcinaciju, što je i za očekivati.

"Reorganizacijom primarne zdravstvene zaštite, biće tačno određene zgrade i ustanove gde će biti preusmeravani pacijenti kod kojih se sumnja na koronu, a gde neće, što će omogućiti da u kontinuitetu i nesmetano sprovodimo imunizaciju. Roditelji će o tome biti blagovremeno obavešteni", rekla je Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.