SEKRETAR IZ MINISTARSTVA PRAVDE ZAGRMEO: Nema tolerancije za one koji krše samoizolaciju
Foto: Print Screen Youtube

svi će biti kažnjeni

SEKRETAR IZ MINISTARSTVA PRAVDE ZAGRMEO: Nema tolerancije za one koji krše samoizolaciju

Nema nikakve tolerancije prema onima koji krše samoizolaciju, država će se organizovati tako da ta lica budu kažnjena

Objavljeno:

Povodom prvih suđenja i osuđujućih presuda protiv okrivjenih za kršenje mere obavezne samoizolacije, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić poručio je danas da je država pokazala snažnu oštricu prema onima koji u ovom teškom stanju u kojem se nalazi naša nacija, krše mere Vlade Srbije radi sprečavanja širenja korona virusa.

Nema nikakve tolerancije prema onima koji krše samoizolaciju, država će se organizovati tako da ta lica budu kažnjena, a da pritom radnici suda i javnih tužilaštava budu maksimalno zaštićeni od mogućnosti da dobiju virus, rekao je Ilić Tanjugu.

Komenarišući prva tri suđenja za kršenje mere obavezne samoizolacije, Ilić je podsetio da je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu doneta i prva presuda zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

U tom slučaju zbog kršenja mere obavezne samoizlacije sudija je izrekao maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Prema rečima Ilića, suđenja su održana u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, uz poštovanje svih procesnih odredaba, tako što je uspostavljena veza putem skajpa između suda i pritvorske jedinice.

U sudnici su bili prisutni sudija, javni tužilac i branilac, dok se okrivljeni nalazio u pritvoru, naveo je Ilić i naglasio da su prioritet zdravlje i bezbednost ljudi.

On je napomenuo da su kod ovih krivičnih dela suđenja hitna, ne samo zato što su predmeti pritvorski, već i zato što su krivicna dela izvršena u vanrednom stanju.

Podsetio je da su upravo preporukama Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva ovi predmeti predviđeni da se moraju okončati hitno.

Zbog kršenja mere samoizolacije, u tri posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Pirotu trenutno se nalazi 112 ljudi, naveo je Ilić i primetio tendenciju pada broja ljudi koji krše samoizolaciju.

U prethodnim danima, svakodnevno je bilo po novih 20-25 pritvorenika, naoćas ih je stiglo u pritvore svega šsest. Mere koje je preduzela država u odnosu na neodgovorne pojedince koji krše samoizolaciju dale su efekte, smatra državni sekretar.

On je ukazao da ova lica borave u posebnim pritvorskim jedinicama, kako ne bi doveli u opasnost ostalu zatvorsku populaciju, te da za sada niko od njih nije zaražen korona virusom.

Ilić od sledeće nedelje očekuje da se održi još desetine suđenja, u sudovima u drugim gradovima Srbije putem video linkova između sudova i posebnim jedinicama.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.