Kon upozorava na opasnost snega za vreme pandemije i savetuje narod: OBAVEZNO OVO RADITE
Predrag Kon, Foto: Printscreen

sneg omugućava širenje virusa

Kon upozorava na opasnost snega za vreme pandemije i savetuje narod: OBAVEZNO OVO RADITE

Virus se zadržava duže na snegu i hladnom vremenu nego na toplom vremenu

Objavljeno:

Epidemilog Predrag Kon izjavio je danas da svi virusi duže opstaju na niskim temperaturama, potpuno suprotno ubeđenjima i dugogodišnjim pričama da kada padne sneg virusi ne deluju.

- Virus se zadržava duže na snegu i hladnom vremenu nego na toplom vremenu - rekao je Kon odgovarajući na pitanje novinara da li su im kineski eksperti ukazali na to da se novi virus zadržava i na snegu, s obzirom da su pojedini srpski povratnici iz Vuhana na društvenim mrežama objavili da su ih kineske vlasti obavestile da se COVID-19 zadržava u snegu duže nego na metalu.

Kon je naveo da sa kineskim stručnjacima nije bilo razgovora o snegu i dodao da se virus nalazi u sekretima čoveka i ukoliko čovek na bilo koji način "zagrabi" snežnu površinu sigurno je da će, kaže, virus ostati na tom mestu nešto duže.

- Kako će se građani ponašati sa snegom, nisam o tome mnogo razmišljao, ali ne vidim da je to nešto tako opasno, ako se posle toga obavezno i temeljno peru ruke - zaključio je Kon.

Infektolog sa Infektivne klinike KCS Ivana Milošević napominje da se virusi ne mogu razmnožavati u snegu već im je za to potreban domaćin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.