SRPSKI DOKTORI ODGOVORILI DA LI KORONA MOŽE DA SE PRENESE PREKO SNEGA: Pažljivo pročitajte šta su rekli
ilustracija, Foto: Printscreen

obavezno pročitajte

SRPSKI DOKTORI ODGOVORILI DA LI KORONA MOŽE DA SE PRENESE PREKO SNEGA: Pažljivo pročitajte šta su rekli

Sasvim drugačije proleće od uobičajenog

Objavljeno:

Baba Marta je odlučila da nam pokvari radost dolaska proleća. Samo tri dana nakon što je proleće kalendarski stiglo, sneg se zabeleo Srbijom, a temperatura se spustila ispod nule.

Utorak. Beograd, 24. mart. Najmlađi bi trebalo, kao i oni stariji da ostanu kod kuće, ali kako detetu objasniti da ne može da izađe napolje i malo se poigra u snegu koji je cele zime čekao, a dočekao ga tek sada kada je proleće pokucalo na vrata. Ali uprkos apelima da se ne izlazi, deca su napolju.

Roditelji su svoj potez izlaska sa naslednicima opravdali time "da je dobro da budu na svežem vazduhu", ali pitanje koje je ceo današnji dan lebdelo u hladnom vazduhu koji je okovao Srbiju je - da li korona virus može da se prenese preko snega?

Pulmolog Tanja Radosavljević priznala je da odgovor na ovo pitanje - ne zna.

- Nemamo nikakav dokaz da virus može da se prenese preko snega. Ali moj apel roditeljima je da ne puštaju decu napolje. Sigurnija su u kući. Zbog cele epidemiološke situacije koja vlada ne samo kod nas, nego i u svetu, deca ne bi trebalo da izlaze - rekla je doktorka Radosavljević.

Ovih dana slušamo razne teorije o tome kakvo vreme pogoduje virusu, ali doktorka insistira...

- Ne znamo ništa o ovome, sve je ovo novo i za nas. Neki kažu da virusu ne prija toplo vreme, ali ne možemo da zaključimo ni šta mu prija, ni šta mu ne prija. U ovoj situaciji, moj apel je, ne izlaziti napolje. Ni po snegu ni po vrućini. Možda će roditelji da kažu da je dobro da izvedu decu na svež vazduh, ali nemojte to da radite, pa decu ne izvodite ni po vrućini - istakla je Tanja Radosavljević.

Oko snežnih padavina i snega, govorio je i doktor Predrag Kon.

- Svi virusi opstaju na niskim teperaturama, suprotno od našeg ubeđenja da kad padne sneg da virusi ne deluju, to nema veze sa istinom. Verovatno se zadržava duže na snegu, nego u toplom vremenu, virus se nalazi u sekretima čoveka i ukoliko čovek zagadi samu površinu snežnu, sigurno da će tu ostati duže. Kako će se ponašati sa snegom, nisam o tome razmišljao, al ne vidim da je to opasno, ako se posle toga peru ruke - naglasio je Kon.

Doktor Dragan Delić iako se nije eksplicitno složio sa doktorom Konom, je rekao:

- Ovaj virus ima sezonski karakter, nije karakterističan za leto, već za proleće i zimu. Virus jeste mutirao, ali za sada, ne možemo više ništa da kažemo osim da moramo da budemo strpljivi.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.