SPOMENKO GOSTIĆ POGINUO JE NA DANAŠNJI DAN: Najmlađeg pripadnika VOJSKE UBILA JE GRANATA, ostao je SIMBOL BORBE
Spomenko Gostić, Foto: Ilustracija

na dašnji dan

SPOMENKO GOSTIĆ POGINUO JE NA DANAŠNJI DAN: Najmlađeg pripadnika VOJSKE UBILA JE GRANATA, ostao je SIMBOL BORBE

Spomenko Gostić bio je najmlađi pripadnik Vojske Republike Srpske

Objavljeno:

Na današnji dan 1993. godine najmlađi pripadnik Vojske Republike Srpske Spomenko Gostić poginuo je od granate nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gde je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen.

Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Posle više od dve decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja dece poginulih boraca „Nasljeđe“ Republike Srpske obnovili su 2017. godine spomenik na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

(Espreso.co.rs/Paljanske Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.