ONLAJN ČASOVI U SRBIJU SU POČELI, A SVI PRIMEĆUJU JEDNU VELIKU GREŠKU: Da li je i vi vidite?
Đaci / Ilustracija, Foto: Profimedia

uspešno

ONLAJN ČASOVI U SRBIJU SU POČELI, A SVI PRIMEĆUJU JEDNU VELIKU GREŠKU: Da li je i vi vidite?

Juče, tačno u 8 časova, đaci prvaci širom Srbije zaseli su ispred televizora, ali su umesto crtaća na malim ekranima ugledali učiteljice

Objavljeno:

Sadašnja generacija osnovaca i srednjoškolaca pamtiće svoje školske dane i po tome što će biti prva u istoriji srpske prosvete koja je imala - onlajn časove.

Juče, tačno u 8 časova, đaci prvaci širom Srbije zaseli su ispred televizora, ali su umesto crtaća na malim ekranima ugledali učiteljice! Tako je započet eksperimentalni program onlajn nastave pošto su zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa korona do daljeg zatvorene sve škole, fakulteti i vrtići.

Svojevrsnu čast da otvori ovaj eksperimentalni program pripala je nastavnici srpskog jezika Gorici Njegovanović, koja je održala prvu lekciju "Azbuka", a prvi zadatak bio je rebus u kojem je trebalo da najmlađi osnovci otkriju - školu.

Kontakt s učiteljem

- Ćerka mi je sela ispred televizora, pripremila je za svaki slučaj sa strane knjige, sveske i ostali pribor. Bilo joj je zabavno, nije baš navikla da gleda učiteljicu na TV, posebno neku "sa strane" - rekla nam je zadovoljna Nataša M., majka učenice prvog razreda iz Beograda.

Kako kaže, čuli su se i sa svojom školom.

- Sa nastavnicom smo non-stopu onlajn kontaktu , daje nam uputstva koje stvari treba da se rade i kako da se prati ova elektronska učionica. Očigledno je da će biti posla za decu, ali i za nas - dodala je ona.

Sandra B, majka deteta koje pohađa četvrti razred osnovne škole u Subotici, nakon prvog dana TV časova stekla je pozitivne utiske, ali kaže da je mnogo toga još nejasno.

- Program je odličan, u uslovima u kojima smo. Detetu drži pažnju i na ovaj način ima prilike i da obnovi lekcije iz prethodnih razreda. Tako smo sem za četvrti razred odgledali i program za drugi i treći. Jedina zamerka je što se jako brzo prelaze lekcije i dete ne stigne da uradi pojedine stvari, malo je još uvek sve konfuzno i nismo znali da li treba sve da piše u svesku. Ali, zato smo na vezi sa učiteljicom preko viber grupe koja nam mnogo pomaže u svemu ovome - kaže ova Subotičanka.

Nastava na daljinu za osnovce emituje se na trećem kanalu RTS-a, na malim ekranima će biti pet dana u nedelji, svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS planeta (internet adresa rtsplaneta.rs) gde se mogu naknadno i više puta pregledati, a rasporedi se nalaze na sajtu Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs.

Uskoro i na RTS 2

- Za sledeću nedelju se planira da osim RTS 3 i RTS Planeta bude uključen i RTS 2. Time bismo podigli kvalitet nastave za po jedan čas. Od prvog do sedmog đaci bi imali po tri časa, a osmi razred četiri dnevno - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da je RTS Planeta opterećena zbog velikog interesovanja đaka i roditelja, te da će se uključiti i neki drugi portali.

Nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola biće na platformi RTS Planeta u odeljku "Moja škola", što im omogućava da samostalno upravljaju vremenom i ponavljaju gledanje.

Nije tajna da su se mnogi srednjoškolci poradovali kada su saznali da je prekinuta škola, ali...

- Sutradan samo dobili mejlom od nastavnice srpskog jezika poruku da moramo da uradimo sastav do četvrtka. Zatim smo dobili i šifre za onlajn učionicu, tako da baš i nije sve bajno kako nam se na početku činilo - ispričao je 16-godišnjak, učenik jedne beogradske gimnazije.

Sve onlajn lekcije se već nedelju dana snimaju u beogradskoj OŠ “Ivan Goran Kovačić”, u sedam učionica koje su pretvorene u svojevrsni TV studio. n

Pomeranje ispitnih rokova i za fakultet

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je pomeranje prijemnih ispita na fakultetima, kao i ispitnih rokova zbog epidemije virusa korona. Kako je naveo, rokovi mogu da se pomere za avgust, septembar, oktobar... S druge strane, veruje se da bi mala matura za upis u srednje škole zasad mogla da se održi u predviđeno vreme, sredinom juna, naravno, pod uslovom da do tada bude ukinuto vanredno stanje.

Telefon za nformacije

Kako bi pomogli đacima da se prilagode na novi sistem nastave, organizovana je i viber zajednica "Moja škola", kojoj roditelji i učenici mogu pristupiti preko adrese: https://vb.me/MojaSkola.

Sve dodatne informacije o učenju na daljinu roditelji mogu dobiti u kontakt centru Ministarstva prosvete, pozivom na broj telefona 011/735-05-57. Radno vreme je od 8 do 18 h.

Viber zajednica

Dete ne stigne da uradi pojedine stvari, malo je još uvek sve konfuzno i nismo znali da li treba sve da piše u svesku - prvi su utisci roditelja

➜ Osnovci od 1. do 4. razreda srpski, matematiku i svet oko nas (priroda i društvo u 3. i 4.).

➜ Osnovci od 5. do 8. razreda, zavisno od uzrasta, geografiju, biologiju, istoriju, fiziku i hemiju.

➜ Gimnazijaci će učiti opšte obrazovne predmete - srpski i matematiku, fiziku, hemiju, istoriju i geografiju.

➜ Đaci srednjih stručnih škola imaće nastavu iz opštih predmeta kao za gimnazije, uz opšte stručne predmete za različita područja rada (ima ih 15).

Šta će učiti

Čast da otvori ovaj eksperimentalni program pripala je nastavnici srpskog jezika Gorici Njegovanović, koja je održala prvu lekciju pod nazivom "Azbuka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.