GRIP ILI RAZLOG ZA BRIGU? Ovo su simptomi korona virusa IZ DANA U DAN!
Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma, ne čekajte sedmi dan da pozovete lekara, Foto: Profimedia/Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

GRIP ILI RAZLOG ZA BRIGU? Ovo su simptomi korona virusa IZ DANA U DAN!

Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma, ne čekajte sedmi dan da pozovete lekara

Objavljeno:

U Republici Srbiji je do osam časova jutros registrovano 83 potvrđena slučaja. Iako broj zaraženih raste iz dana u dan, na svu sreću, smrtnih slučajeva još uvek nema.

Stručnjaci kažu da je u nekim slučajevima veoma teško prepoznati da li je reč o običnom gripu ili korona virusu, uzevši u obzir da je kalendarski još uvek zima i da je sezona gripa. Dodatno otežava situaciju to što se bliži i početak proleća, a samim tim i alergija.

Iako se savetuje da sa prvim simptomima ne idete u bolnicu, već pozovete bolnicu, možda vam ovaj video bude od pomoći prilikom razlučivanja:

U videu je detaljno objašnjeno kako da dan za danom prepoznate simptome korona virusa:

1. do 3. dan: Simptomi su slični sa simptomima prehlade ili gripa. Osetićete groznicu i blag ili nikakav bol u grlu. Ljudi sa slabijim imunitetom mogu imati dijareju ili mučnine. Još uvek možete da jedete i pijete normalno.

4. dan: Grlobolja je sve oštrija. Dolazi i do postepenog gubitka glasa. Telesna temperatura je oko 36.5. Možda ćete imati nekih poteškoća prilikom jela i pića. Ostali simptomi su i blaga dijareja i blage glavobolje.

foto: Profimedia

5. dan: Stvari postaju komplikovanije. Bol u grlu je intenzivan toliko da vas boli kad jedete i pijete. Sve više gubite i glas. Bole vas delovi tela koje pomerate. Osećate se malaksalo, a bole vas i zglobovi.

6. dan: Groznica je blaga sa temperaturom tela od 37 stepeni. Boli vas grlo, a kašalj vam je suv. Grlo vas boli kad jedete, gutate, a čak i kad pričate. Osećate se iscrpljeno, a učestale su i mučnine. Otežano dišete.

7. dan: Studija sa Vuhanskog univerziteta pokazuje da najčešće prođe sedam dana pre nego što je pacijent primljen u bolnicu. Telesna temperatura iznosi 38 stepeni. Kašalj je preteran i sa šlajmom. Glavobolja, dijareja i povraćanje se pogoršavaju.

8. dan: Oštar bol u grudima i prilikom disanja. Telesna temperatura prelazi 38 stepeni.

foto: Profimedia

9. dan: Svi simptomi se drastično pogoršavaju.

Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma, ne čekajte sedmi dan da pozovete lekara. Čak i da ne spadate u neku od rizičnih grupa, poštujte preporuke nadležnih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.