SAD JE VAŽNO DA VIRUS NE UĐE U BOLNICE: Ove intervencije i pregledi se odlažu, A NA OVO KORONA NE MOŽE DA UTIČE
ilustracija, Foto: Profimedia

evo koje mere se uvode u bolnice

SAD JE VAŽNO DA VIRUS NE UĐE U BOLNICE: Ove intervencije i pregledi se odlažu, A NA OVO KORONA NE MOŽE DA UTIČE

Biće izmena radnog vremena, uvedene nove radne obaveze, a svi pregledi i intervenecije koji nisu hitni, odlažu se

Objavljeno:

U narednom periodu posebno će na udaru biti zdravstveni sistem - sa jedne strane može da se očekuje širenje korona virusa, a sa druge strane treba obezbediti da sve drugo funkcioniše. Režim rada u vanrednom stanju počinje i za zaposlene u zdravstvu. Biće izmena radnog vremena, uvedene nove radne obaveze, a svi pregledi i intervenecije koji nisu hitni, odlažu se.

Na to, kada će beba doći na svet, vanredno stanje ne sme da utiče. I, u kragujevačkom kliničkom centru jutros je na svet došla i jedna devojčica. Teška je tri i po kilograma, a beba i mama su dobro.

Mama Jelena je u bolnicu primljena pre vanrednog stanja. Carski rez je urađen jutros, a pre porođaja govorila je za RTS. Tokom boravka u bolnici, zbog uvedenih preventivnih mera, nije imala posete.

- Prvog dana pošto nismo znali šta se dešava, vladala je neka panika među ženama, ali osoblje je bilo vrlo stručno - rekla je Jelena Jagličić.

Medicinska sestra Slađana Obradović navela je da su pacijenti obavešteni u vezi sa sadašnjom situacijom i da se ponašaju u skladu sa tim.

- Ispred ne smeju da izlaze nigde, sve stvari koje ima se donose mi uzimamo od portira i kada idu kući, mi im donosimo dole. Nema panike ponašaju se u skladu sa procedurama - navela je Slađana Obradović.

Zabrana poseta uvedena je još u decembru prošle godine zbog sezonskog gripa, a nove preventivne mere zbog koronavirusa. Zbog vanrednog stanja, vanredno će se i raditi.

- Naš operativni program je redukovan u smislu da se rade samo hitni pacijenti i onkološki pacijenti, druge operacije, koje su takozvane elektivne ili nisu hitne će se ostaviti za kasnije - rekao je dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Onkološki program se ne prekida

Onkološki program u Srbiji za sada se ne prekida jer bi odlaganje zračne terapije, hemioterapije, ili operacija kod pacijenata koji imaju maligne bolesti, dodatno ugrozilo njihovo stanje. Ipak, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, apel i za njih.

- Treba da dođu u tačno zakazano vreme, ja ih najlepše molim a ne dolaze ranije da se nepotrebno ne bi stvarale gužve, oni koji su teže pokretni, tu su naše sestre portiri, biće zaštićeni na odgovarajući način, neka dođe samo jedan pratilac - istakla je Danica Grujičić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Najveći pritisak prethodnih dana imaju klinike u kojima su oboleli od virusa korona. Napravljen je plan i program u slučaju povećanja broja obolelih.

- Pored Infektivne klinike, Mišović, Zemunska, bivša hirurgija u Nišu, za plućne bolesti u Novom Sadu, to je za sada prvi deo - kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Priroritet da virus ne uđe u bolnice

Pojačana je i zaštita zdravstvenih radnika, jer je sada jedan od prioriteta da virus ne uđe u bolnice i operacione sale, odnosno da se u zdravstvenim ustanovama ne pojave druge bolničke infekcije.

- Sve što može da sačeka, neće se raditi iz jednostavnog razloga – da ne bi ušla infekcija u bolnice. Doneli smo odluku na vladi produžava se trajanje elektronskih recepata kako građani ne bi morali da idu u domove zdravlja - naveo je Lončar.

Sve informacije o postupanju u slučaju sumnje na koronavirus, a od danas i telefoni za psihološku podršku koje za savet mogu da okrenu svi oni koji ovih dana osećaju strah, paniku, nesigurnost, zabrinutost, objavljeni su na sajtu Ministarstva zdravlja.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.