STUDENTI OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM: Povećan rizik od NEKONTROLISANOG ŠIRENJA EPIDEMIJE
Brojni studenti i studentkinje nemaju drugih mogućnosti za smeštaj, Foto: Printscreen/Google maps

ISELJENJE

STUDENTI OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM: Povećan rizik od NEKONTROLISANOG ŠIRENJA EPIDEMIJE

Brojni studenti i studentkinje nemaju drugih mogućnosti za smeštaj

Objavljeno:

U nizu mera donetih zbog vanrednog stanja, danas je uprava Studentskog centra donela odluku o iseljavanju stanarki i stanara studentskih domova.

Osim što se time povećava rizik od nekontrolisanog širenja epidemije i ugrožava bezbednost studenata i studentkinja i njihovih porodica, naročito njihovih starijih i zdravstveno ugroženih ukućana, ovakva mera ne uzima u obzir materijalne uslove studentskog života.

Brojni studenti i studentkinje nemaju drugih mogućnosti za smeštaj, mnogi su zbog uslova studiranja prinuđeni da rade da bi život van kuće uopšte mogli da priušte, neki na taj način i pomažu svojim osiromašenim porodicama, kojima ne samo da više neće moći da pomognu, već ih dovode i u rizik od zaraze. Studentski domovi pružaju pogodnu infrastrukturu za izolaciju i suzbijanje epidemije, u gradovima koji su univerzitetski centri studenti imaju poliklinike u kojima se mogu lečiti.

Podsećamo da stanarima i stanarkama Studentskog grada već preti prinudno iseljenje zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, čije se odlaganje ili otkazivanje ne najavljuje uprkos globalnoj pandemiji. Profit je još uvek ispred života i zdravlja građana – dok se zatvaraju studentski domovi, a studenti i studentkinje ostavljaju bez krova nad glavom, tržni centri ostaju otvoreni, radnici i radnice su svakodnevno izloženi riziku jer moraju da idu na posao.

SDU poziva upravu Studentskog centra da ukine odluku o zatvaranju studentskih domova i ne ostavlja studentkinje i studente bez krova nad glavom, i tako suzbije širenje zaraze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.