NEMAM RAZLOGA ZA BRIGU, TESTOVA IMA SASVIM DOVOLJNO: Oglasio se Gojković o broju testova za otkrivanje KORONAVIRUSA
Zoran Gojković, Foto: printscreen youtube

dobra vest

NEMAM RAZLOGA ZA BRIGU, TESTOVA IMA SASVIM DOVOLJNO: Oglasio se Gojković o broju testova za otkrivanje KORONAVIRUSA

Gojković je rekao da se planira nabavka novih količina testova, ali da će to biti u skladu s tim kako se dalje bude kretao broj pacijenata kojima će biti potrebno da se ustanovi da li su zaraženi

Objavljeno:

Srbija raspolaže sa dovoljno testova za otkrivanje infekcija korona virusom, istakao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, upitan sa koliko testova raspolaže Srbija i uz konstataciju da je preporuka SZO da se što više ljudi testira, podsetio da Srbija u ovom trenutku ima na četiri mesta mogućnost za testiranje, a to su Institut Torlak i zavodi u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

"Svi su oni opremljeni sa dovoljnom količnim testova u ovom trenutku. Referentna ustanova je Torlak, a u njemu se rade sva moguća testiranja vezana za korona virus. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stručni tim. Nemamo problema sa nedstsotakom ove opreme u ovom trenutku", kazao je on.

Gojković je rekao da se planira nabavka novih količina testova, ali da će to biti u skladu s tim kako se dalje bude kretao broj pacijenata kojima će biti potrebno da se ustanovi da li su zaraženi.

"U zavisnosti od epidemiološkig statusa SZO, s obzirom da su različite zemlje u EU u različitom epidemiološkom statusu, nisu svi u istom statusu epidemije, neki tek ulaze, neki su već u punom piku i u zavisnosti od toga se menjaju preporuke za broj testiranja", objasnio je on.

Gojković je kazao da u ovom trenutku nije ključno da se gleda samo ukupan broj testiranih, već je mnogo važnije, a u svemu tome saglasni su sa kolegama iz Kine koji imaju najviše iskustva, da je ključ svega da se suzbije lanac infekcije, odnosno brzina prenosa među populacijom.

"Nemam razloga za brigu - testova ima sasvim dovoljno", rekao je on. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević, na pitanje zašto se ne testira više u Srbiji, rekla je da postoje jasno definisane indikacije kada osoba treba da bude testirana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.