PREDRAG MARIĆ REAGOVAO POVODOM TVRDNJI ZDRAVKA PONOŠA: Napomenuo je VAŽNU STVAR o VANREDNOM STANJU
Reagovao Predrag Marić, Foto: Printscreen/Youtube/Beta

DEMANTOVAO

PREDRAG MARIĆ REAGOVAO POVODOM TVRDNJI ZDRAVKA PONOŠA: Napomenuo je VAŽNU STVAR o VANREDNOM STANJU

Upravo je druga tačka dnevnog reda navedene sednice bila razmatranje pripremljenosti zdravstvenog sistema za sprečavanje nastajanja i efikasnog delovanja u slučaju pojave korona virusa

Objavljeno:

Reagovanje pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića povodom tvrdnji potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša:

„Apsolutno su netačne tvrdnje Zdravka Ponoša da Republički štab za vanredne situacije do sada nije aktiviran. Istine radi i zarad objektivnog informisanja javnosti, moram da napomenem da je Republički štab za vanredne situacije održao sednicu još 13. februara 2020. godine i njom je predsedavao potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Upravo je druga tačka dnevnog reda navedene sednice bila razmatranje pripremljenosti zdravstvenog sistema za sprečavanje nastajanja i efikasnog delovanja u slučaju pojave korona virusa.

Takođe, još ranije je formiran Operativni štab za hitno i organizovano delovanje u slučaju pojave pandemije ili epidemije zarazne bolesti, što je u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa definisano kao pomoćno operativno telo za određene vrste opasnosti. Njega čine stručnjaci iz svih nadležnih institucija koje mogu brzo reagovati u slučaju pojave zarazne bolesti većeg epidemiološkog značaja i njihov zadatak je da organizuju i koordiniraju rad svih učesnika u sistemu smanjenja rizika od katastrofa.

Ovaj Operativni štab je, u poslednjih nešto više od mesec dana, imao pet sednica, a poslednje tri su održane 12., 13. i 16. marta. Takođe, uži sastav Operativnog štaba bio je u neprekidnoj komunikaciji čime je spremnost i ozbiljnost odgovora na trenutnu situaciju pokazana na najvišem nivou. Operativni štab nastaviće da zaseda i prati situaciju, kao i sve organizacione jedinice MUP-a, dokle god za tim postoje potrebe, a sve u cilju zaštite naših građana.

Imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije, iznošenje netačnih informacija poput tvrdnji Zdravka Ponoša, mogu samo dovesti do uznemirenja javnosti i širenja nepotrebne panike. Posebno imajući u vidu da su Republički štab za vanredne situacije i njegova druga tela, preduzeli sve neophodne korake u cilju zaštite građana Republike Srbije. Netačne tvrdnje da Ministarstvo unutrašnjih poslova ili resorni ministar nisu postupali u skladu sa svojim nadležnostima, ne samo da obmanjuju javnost, već mogu imati daleko šire posledice po građane u ovako teškim situacijama.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.