UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Prenošenje zarazne bolesti usled nepoštovanja mera je krivično delo
UST ukazuje i na krivičnu odgovornost onih koji iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, Foto: EPA/Wojciech Olkusnik, Ilustracija

upozorenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Prenošenje zarazne bolesti usled nepoštovanja mera je krivično delo

Za krivično delo "Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije", Krivičnim zakonikom je predviđena novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora

Objavljeno: 16:25h

Nepoštovanje propisa, odluka i naredbi nadležnih organa u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije korona virusa, kao i širenje lažnih vesti kojima se izaziva panika predstavljaju krivično delo, upozorava Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) i apeluje na građane da poštuju zaštitne mere Vlade Srbije.

Za krivično delo "Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije", Krivičnim zakonikom je predviđena novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora.

Ukoliko pak zbog nepoštovanja datih propisa i mera dođe do prenošenje zarazne bolesti, okrivljenom za ovo krivično delo - "prenošenje zarazne bolesti", preti kazna zatvora do tri godine.

UST ukazuje i na krivičnu odgovornost onih koji iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava.

To, upozorava ovo strukovno udružneje, predstavlja krivično delo "Izazivanje panike i nereda" za koje je zaprećena kazna zatvora u zavisnosti od oblika izvršenja dela - od tri meseca pa do pet godina zartvora.

UST takođe očekuje da se pravosudni organi ponašaju odgovorno i oprezno, poštujući i sprovodeći sve mere Vlade Srbije radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja korona virusa.

Takođe očekuje i da efikasno obave svoj posao, prihvatajući postojeće stanje kao samo jedan od rizika sa kojim se u praksi inače susreću, te da će potpunosti očuvati princip vladavine prava, štiteći građane koji poštuju zakon od onih koji imaju nameru da nastalu situaciju iskoriste kako bi ugrozili tuđu imovinu, bezbednost ili sigurnost, odnosno narušili javni red i mir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.