VELIKA PROMENA U NAČINU TESTIRANJA NA KORONA VIRUS: Detaljno će se ispitivati OVA GRUPA LJUDI!
Prema najnovijim podacima, u Republici Srbiji je od korona virusa obolela 31 osoba, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, Ilustracija

novi plan rada

VELIKA PROMENA U NAČINU TESTIRANJA NA KORONA VIRUS: Detaljno će se ispitivati OVA GRUPA LJUDI!

Prema najnovijim podacima, u Republici Srbiji je od korona virusa obolela 31 osoba

Objavljeno:

Na korona virus (COVID-19) u narednom periodu će se testirati svi koji imaju teške respiratorne infekcije, bez obzira na to da li su putovali ili ne, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kazao je da struka iščekuje da se pojave i prvi oboleli koji ni na koji način nisu povezani sa zarazom ili zaraženima u inostranstvu, odnosno u najrizičnijim područjima. To će zapravo promeniti način i plan rada.

- Mi smo u iščekivanju toga da se pojave slučajevi koji nisu povezani. Po tom pitanju menja se način i plan rada. Uključuje se ispitivanje svake teške respiratorne infekcije ili sindroma. Obavezno će se testirati bez obzira na to da li je bilo putovanja ili ne. Isto važi i za svakog onog ko u Srbiji bude morao da ide na respirator. Bez obzira na to da li je putovao ili ne svaki će se testirati, da bi znali da li nam je virus prisutan i koliko je stvarno prisutan. To su novi planovi koji će da se puste svim zdravstvenim ustanovima, pripremljeni su, samo se dorađuju - rekao je dr Kon.

Dodao je i da se svi kontakti sa potvrđenim zaraženim osobama veoma detaljno ispituju:

- Šta to znači? Prave se liste onih sa kojima je zaraženi bio u kontaktu i na taj način se razrešava situacija bilo kakve i teoretski mogućnosti da se zaraza prenosi. Na svakom delu teritorije Srbije postoje epidemiolozi koji prikupljaju podatke, oni se slivaju i objedinjuju i svakog dana do 18 časova će biti pripremljeni, kako bismo mogli da vam ih saopštimo - kazao je on.

O ulasku u drugu nedelju korona virusa, epidemiolog je kazao da smo prvu prošli bez žrtava, ali da to ne znači da ih nećemo imati. Svakako, nije nemoguće ni da ih nemamo:

- Rekli smo na samom startu da ovo traje 6 do 8 nedelja i pratićemo iz nedelje u nedelju. Sa prvom nedeljom smo prošli bez žrtava. Svaka situacija bez žrtava je dobar rezultat. Imaćemo ih, nažalost, voleo bih da nemamo nijednu, što nije nemoguće. Ako budemo jako dobro sarađivali, solidarisali i pravovremeno lečili, možemo proći bez žrtava.

Prema najnovijim podacima, u Republici Srbiji je od korona virusa obolela 31 osoba. Prvi slučaj zaraze potvrđen je u petak, 6. marta.

Na Institutu ,,Torlak", testirani su uzorci 214 osoba.

Broj potvrđenih slučajeva po danima:

Petak, 6. mart: 1

Ponedeljak, 9. mart: 1

Utorak, 10. mart: 3

Sreda, 11.mart: 13

Četvrtak, 12 mart: 6

Petak, 13. mart: 7

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.