U SRBIJI MERE PREDOSTROŽNOSTI I NA GROBLJIMA: Na sahrane može SAMO PORODICA?
Na sahrane može SAMO PORODICA?, Foto: Printscreen

Uobičajeno ponašanje

U SRBIJI MERE PREDOSTROŽNOSTI I NA GROBLJIMA: Na sahrane može SAMO PORODICA?

Preporuka nadležnih tek se očekuje tim povodom

Objavljeno: 14:30h

Protokolarno ponašanje povodom novonastale situacije sa virusom korona u našoj zemlji važi i za zaposlene u JKP "Pogrebne usluge". Visoke mere zaštite pogrebnika primenjene su mnogo ranije, a iz ovog preduzeća navode da će se pridržavati uputstava nadležnih zdravstvenih institucija. Iako još nisu zvanično dobili preporuku, sahrane će se, verovatn, do daljeg obavljati u najužem krugu porodice.

Prema rečima direktora pogrebnog preduzeća Dragana Baltovskog, u svakodnevnom radu zbrinjavanja i sahranjivanja umrlih osoba primenjuju se visoke mere zaštite u skladu sa protokolima, preporukama i pravilima rada. To podrazumeva primenu svih zaštitnih sredstava, počev od maski, rukavica, posebnih odela za jednokratnu upotrebu, do primene efikasnih dezinficijenata.

- Čim su se pojavili prvi slučajevi zaraženih virusom korona u zemljama okruženja, naša služba bezbednosti i zaštite na radu obišla je sve radne jedinice deset grobalja, koja su pod našom upravom, kao i sabirnu kapelu u Deligradskoj ulici - kaže Baltovski. - Cilj ove mere je povećanje stepena pozornosti svih zaposlenih. Takođe, dopunjene su zalihe svih zaštitnih sredstava, opreme i sredstava za dezinfekciju.

Kako nam je rekao direktor, u narednom periodu očekuje se da će sahranjivanje pokojnika biti organizovano sa ograničenim brojem ljudi. Preporuka nadležnih tek se očekuje tim povodom, ali Baltovski je uveren da će situacija do daljeg biti takva, te će samo najuži članovi porodica moći da prisustvuju obredu.

Uobičajeno ponašanje

Pogrebnom delatnošću na teritoriji grada Beograda bavi se još oko stotinu privatnih pogrebnih agencija i preduzeća. Kako smo nezvanično saznali, JP "Poslovni centar Čukarica", u čijoj su nadležnosti groblja na teritoriji ove opštine, danas će imati sastanak na kom će odlučiti o merama zaštite pogrebnika. Do sada su se zaposleni prilikom zbrinjavanja pokojnika ponašali uobičajeno.

Odluka o sniženju cena doneta početkom 2020. godine

JKP "Pogrebne usluge" završilo je akciju popusta za kupovinu grobnica na Novom bežanijskom groblju, Orlovači i Lešću. Oglas je poslednje tri nedelje bio istaknut na ulaznim vratima preduzeća u Ruzveltovoj ulici, kao i na šalterima gde se plaća godišnje održavanje grobnih mesta i ostali troškovi. Sniženje cene mesta za večni počinak od 30 odsto izazvalo je, ipak, burne reakcije na društvenim mrežama.

Prema rečima Dragana Baltovskog, na prodaju je dato desetak grobnica i, iako na plakatu piše da akcija traje do kraja aprila, ona je završena. Grobna mesta su rasprodata. Na društvenim mrežama moglo se pročitati da je potez preduzeća nesmotren i da je akcija objavljena u veoma nepovoljnom trenutku i na neprikladan način.

- Odluku o ovoj akciji doneli smo još početkom godine i trebalo je da bude vezana za zadušnice. Nismo mogli ni da pretpostavimo da će se situacija sa virusom zahuktati ovoliko. Konkurs smo objavili pre cele ove priče - objašnjava direktor JKP "Pogrebne usluge".

Inače, iz preduzeća podsećaju da je i dalje na snazi popust u okviru akcije "senior kartice" koja je ustanovljena pre dve godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.