NE DOZVOLITI OKUPLJANJA DECE PO HODNICIMA, POJAČATI DEŽURSTVA U ŠKOLAMA: Detaljna uputstva Ministarstva prosvete
Đaci, ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

KOMPLETAN PLAN

NE DOZVOLITI OKUPLJANJA DECE PO HODNICIMA, POJAČATI DEŽURSTVA U ŠKOLAMA: Detaljna uputstva Ministarstva prosvete

- Relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada, a stanje se prati na dnevnom nivou, naveli su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja...

Objavljeno: 15:21h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se juče sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Tom prilikom, saopštene su nove mere koje će Vlada Srbije preduzimati kako bi sprečila širenje koronavirusa.

foto: Printscreen

Naime, svi javni skupovi u zatvorenim prostorima su zabranjeni, ali nema potrebe da se oni zabranjuju na otvorenom. Vrlo je bitno svakodnevno i redovno prati ruke, a uvedene su i pojačane kontrole na graničnim prelazima.

Kako je Vučić objasnio, ukoliko bude bilo potrebno, odluka o zatvaranju škola će biti doneta naknadno pred katolički i pravoslavni Uskrs.

Kontaktirali smo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi saznali da li ipak treba zatvoriti škole zbog virusa, da li se takva odluka razmatra i koliki broj ljudi treba da bude zaražen da bi se takva odluka razmatrala?

Kako su nam iz Ministarstva saopštili, relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada, a stanje se prati na dnevnom nivou.

Oni naglašavaju kako su direktori škola odgovorni da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen 10. marta 2020. godine, ali i da će sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera.

foto: Marina Lopičić

Njihov odgovor prenosimo u celosti:

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas novi dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. U dopisu se navodi: „U skladu sa merama donetim na sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada. Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima. Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen 10. marta 2020. godine. Sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno će sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera. Potrebno je roditeljima skrenuti pažnju, da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Telefoni epidemiološke službe za sve informacije su 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66. Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu. Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu. Ne dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora. Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru ( školskom dvorištu i slično) i nakon toga ih sukcesivno uvoditi po učionicama. Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene. U funkciji podrške realizaciji utvrđenih mera, potrebno je organizovati i pojačana dežurstva zaposlenih.“

Podsećamo, Vlada Severne Makedonije odlučila je da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti narednih 14 dana i da se zabrani održavanje masovnih skupova. Prema odluci vlade u Skoplju, zbog te odluke radnih obaveza biće oslobođen po jedan od roditelja dece do 10 godina, dok deca ne idu u obdanište ili školu.

foto: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI, Ilustracija

Premijer Italije Đuzepe Konte objavio je u ponedeljak da je zbog korona virusa čitava zemlja postala crvena zona.

foto: Profimedia

U Republici Srpskoj se zatvaraju sve osnovne i srednje škole na period od 21 dan, počevši od 11. marta iz preventivnih razloga zbog opasnosti od širenja korona virusa, saopštio je u Banjaluci predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka predstavnika nadležnih institucija.

“U Istri će od petka biti obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima zbog koronavirusa” , objavio je u sredu uveče predsednik Vlade Andrej Plenković.

foto: AP, Ilustracija

Podsećamo, lekari će svakog dana u 18h izveštavati javnost o koronavirusu i stanju u Srbiji.

- Svakog dana u 18 sati ćemo imati lekare u pres centru koji će govoriti šta se dešava i šta treba da radimo - rekao je Vučić juče nakon sastanka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.