SRPSKI HIRURG BROJ 1 U SVETU: Obučava Japance i Nemce, rekorder po broju intervencija, a ovo KAŽE ZA NAŠE ZDRAVSTVO
Petar Dragić, Foto: @somborjeotvoren

prvi u svetu

SRPSKI HIRURG BROJ 1 U SVETU: Obučava Japance i Nemce, rekorder po broju intervencija, a ovo KAŽE ZA NAŠE ZDRAVSTVO

Dr Dragić jedan je od pionira nove vrste lečenja problema od kog pati velik broj ljudi, naročito žena, a to su proširene vene

Objavljeno:

Petar Dragić, hirurg po zanimanju, jedan je od najcenjenijih u svojoj branši. Procedura koju je ovaj Somborac uveo postala je u svetu zlatni standard za lečenje proširenih vena. Izuzetno ponosan na svoje poreklo i ponosan na sve ono što prezentuje svetu iz Srbije.

- Ja sam rođen u Somboru i nekako se desilo da iz Sombora, iz jednog malog mesta na severu Vojvodine obiđem ceo svet. Mogu da kažem da sam iz Sombora poneo mnogo toga, pored obrazovanja. Ja mislim da smo mi Somborci poseban mentalitet, posebna jedna kultura koja je toliko prepoznatljiva – kaže Dragić, srpski hirurg koji je edukovao veliki broj lekara u celom svetu.

foto: @somborjeotvoren

Dr Dragić jedan je od pionira nove vrste lečenja problema od kog pati velik broj ljudi, naročito žena, a to su proširene vene.

- Taj problem je bio rešavan u prošlosti procedurom koja je bila dosta zahtevna za pacijenta. Današnje procedure, koje sam ja uveo, su mnogo lakše, odnosno, radi se o laserskim operacijama, i one, ustvari, predstavljaju jednu celu revoluciju na polju lečenja proširenih vena. Ja sam se specijalizovao samo za to i posvetio svoju karijeru upravo tome. Sticajem okolnosti, dogodilo se to da trenutno imamo najveći broj operacija vena na svetu. Ja sam srećan zato što mogu da kažem da sam učio i Nemce i Japance, i da sam edukovao jako veliki broj ljudi da dalje nastave da rade na taj način – kaže ovaj hirurg svetskog glasa i ističe da je naročito ponosan na svoje poreklo.

foto: @somborjeotvoren

- Iako je Sombor možda za neke velike gradove mali grad, ja opet s ponosom kažem da sam iz Sombora, i pokušavam uvek da objasnim šta znači biti Somborac. Ja bih rekao da mi imamo taj jedan stepen finoće, jedan stepen prefinjenosti koju je teško naći na drugom mestu. Eto, to bih ja rekao za Sombor. U pogledu struke, putevi su me uvek vodili dalje. Puno putujem po svetu, edukujem druge lekare kako se rade ove intervencije koje ja radim i to je lepo. Čovek stalno treba da ide, da upoznaje druge kulture, ali na kraju da se vrati, makar je kod mene takav slučaj – otkriva Dragić, koji je stava da je zdravstvo u Srbiji jako dobro, te savetuje sve buduće lekare da ostanu u svojoj zemlji.

- Mi imamo jako dobre lekare i jako dobro zdravstvo, uprkos svim nedaćama koje su nas zadesile u prošlosti. Takav je moj stav, ako uporedim nas sa drugim zemljama koje sam obišao. Ima još objekata koji nisu najnoviji i koji treba da se srede, ali mi imamo jako dobru opremu i jako dobro edukovane ljude. Budućim kolegama bih savetovao da, nakon medicinskog fakulteta, odaberu jednu granu medicine, da se specijalizuju samo za to, jer to je, ustvari, formula uspeha. Takođe bi him savetovao da ostanu u našoj zemlji, u svom gradu, jer uspeh mogu ostvariti iz bilo kog mesta u Srbiji, nema potrebe zbog toga ići u inostranstvo – kaže Dragić

foto: @somborjeotvoren

Srpski lekari cenjeni u svetu

Prema njegovim rečima, prednost naših lekara je u tome što su neverovatno snalažljivi, a u svetu su itekako cenjeni.

- Naši lekari su cenjeni prvenstveno zbog svog znanja, a potom i individualnosti koja je samo nama svojstvena. Takođe, taj stepen improvizacije koji imamo, a koji smo, ustvari, silom prilika bili prinuđeni da naučimo ovde, dodatno nas čini boljima – završava hirurg Petar Dragić, koji trenutno radi na usavršavanju jedne nove intervencije koja će dodatno poboljšati posao kojim se bavi.

(Espreso.co.rs/@somborjeotvoren)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.