U SELU 7 KM OD PUTA DETINJSTVO PROVODI ČETVORO DECE! Idu peške u školu 11km, IMAJU I KONJA KOG SVI JAŠU
Selo Blato opravdava svoj naziv

DIRLJIVO

U SELU 7 KM OD PUTA DETINJSTVO PROVODI ČETVORO DECE! Idu peške u školu 11km, IMAJU I KONJA KOG SVI JAŠU

Ovde je super, ali mi je žao što smo mnogo daleko, pa nam niko ne dolazi

Objavljeno:

Sedam kilometara od puta, lošim makadamom, kroz šume i brda, dolazi se do poslednje kuće u selu Blato u kojoj svoje detinjstvo provodi četvoro zlatnih Raičevića. Ovde, gde žive, čuje se samo lavež pasa, topot konja i vetar koji cvili.

Planina Pešter i opština Sjenica poznate su po surovim uslovima. Teški uslovi i udaljenost od škole ne sprečavaju male Raičeviće da budu najredovniji u školi. Na pitanje kako idu u školu, četrnaestogodišnja Miljana uz osmeh odgovara:

„Škola nam je na 11 kilometara, svakog dana pešačimo. Nekad nas komšija poveze ladom bar u jednom pravcu. Ovde je super, ali mi je žao što smo mnogo daleko, pa nam niko ne dolazi. Ja sam samo jednom bila kod drugarice", priča ova devojčica.

Raičevići žive u 80 godina staroj brvnari u seoskoj idili. Roditelji su vredni i bave se poljoprivredom.

„Imamo devet ovaca, šest kokošaka i pet krava. Krave su Đina, Dunja, Vesa, Ruža i Šara. Miljana ih muze, a ja ih čuvam", navodi dvanaestogodišnja Vanja.

Na to, najmlađi Radoslav (10) uzvikom dodaje: „Imamo i konja! Jašem ga svakog dana, sada ću vam pokazati."

Razdragana, pametna dečica, vredni roditelji, zdravi svi. Reklo bi se – pa šta fali ovim ljudima?! Ipak, nije sve tako sjajno. Selo Blato u jesen i zimi opravdava svoj naziv.

„Gore su nam kiše, nego sneg, verujte. Kad kiša krene slivaju se potoci i udaraju direktno na kuću. Jednom smo morali da bežimo u štalu. Kupatilo nemamo, već koristimo poljski toalet i korito. Nije lako... Rođen sam ovde, ali zbog dece bih otišao", objašnjava domaćin Srbislav.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju prikupljanja sredstava koja će biti namenjena za kupovinu nove kuće porodici Raičević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbi za Srbe)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.