BRANKICA JANKOVIĆ OTVORILA SALON NOBELOVKI: Pred nama je važan I VRLO TEŽAK ZADATAK
Foto: Promo

VAŽAN DAN!

BRANKICA JANKOVIĆ OTVORILA SALON NOBELOVKI: Pred nama je važan I VRLO TEŽAK ZADATAK

To su dobro znale i nobelovke kojima je posvećen Salon

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković otvorila je, povodom Međunarodnog dana žena, stalnu umetničku postavku Salon Nobelovki u Muzeju knjige Adligat, posvećenu dobitnicama Nobelove nagrade za književnost. Postavka je osmišljena sa ciljem promovisanja značaja i uloge žena u društvu, kao i ženskog doprinosa kulturi, povodom 110 godina od kada je Nobelovu nagradu za književnost prvi put dobila jedna žena - Selma Lagerlef, i do danas je samo 15 spisateljica dobilo ovu prestižnu nagradu. Ova jedinstvena postavka nastala je na inicijativu poverenice Janković uz nedvosmislenu podršku i nesebičnu pomoć ambasada zemalja iz kojih potiču nobelovke, koji su bez oklevanja prepoznali važnost ovakvog događaja i obezbedili sve eksponate.

foto: Promo

Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz izmene kulturnih obrazaca je dugotrajan i složen, ali vrlo važan proces, jer se trajne promene postižu prepoznavanjem značaja i uloge žena, istakla je poverenica. Janković je podsetila da se nakon perioda osvajanja prava žena u 20 veku, žene danas suočavaju sa još većim izazovima i očekivanjima, pa i sa sve izraženijim stereotipima i predrasudama za koje smo mislili da su nepovratno ostali u prošlosti.

„To su dobro znale i nobelovke kojima je posvećen Salon, i svaka od njih se borila za društvo u kome se ljudsko dostojanstvo zasniva na ravnopravnosti i pravdi, kroz književnost koja je ogledalo i savest svakog društva“, naglasila je poverenica i podsetila na nemerljiv doprinos koji su u srpskoj književnosti ostavile Desanka Maksimović, Isidora Sekulić, Grozdana Olujić i druge, uz napomenu da je ostavljena jedna stolica sa nadom da će jednoga dana i naša država imati književnicu nobelovku.

Otvaranju Salona Nobelovki prisustvovali su: šef Delegacije EU Sem Fabrici, ambasador SAD Entoni Godfri, Nemačke Tomas Šib, Švedske Jan Lundin , Kanade Keti Čaba, Norveške Jorn Gjelstad, zamenica ambasadora Velike Britanije Rebeka Fabrici, zamenica ambasadora Austije Sabine Krojsbruner, Izraela Alona Fišer Kam, a takođe i premijerka Ana Brnabić, rektorka Beogradskog Univerziteta Ivanka Popović, potpredsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković i druge zvanice.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.