VOZAČI, JEDNA STVAR JE JAKO BITNA KADA KUPUJETE AUTO: Mogu lako da vas prvare ali ovako ćete biti 100 ODSTO SIGURNI
ilustracija, Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

pročitajte ovo!

VOZAČI, JEDNA STVAR JE JAKO BITNA KADA KUPUJETE AUTO: Mogu lako da vas prvare ali ovako ćete biti 100 ODSTO SIGURNI

Ovi saveti će vam pružiti mogućnost da priuštite snažnije i bolje opremljeno vozilo

Objavljeno:

Kupovina polovnog automobila može doneti uštedu, ali i pružiti priliku da priuštite snažnije i bolje opremljeno vozilo nego što bi to bio slučaj pri kupovini novog.

Loša strana kupovine polovnog auta su godine vozila, kao i činjenica da ga je pre vas, po pravilu, vozilo više prethodnih vlasnika, i to svako na svoj način.

Što je automobil stariji, postoji veći rizik da je pretrpeo neku saobraćajnu nesreću. I dok su neke saobraćajne nezgode bezazlene prirode, druge mogu ozbiljno uticati na sigurnost vozila, a time i na njegovu vrednost.

Pri kupovini polovnog vozila morate znati prepoznati znakove pretrpljene nesreće, kako biste doneli ispravnu odluku. Ovo su neki od znakova.

Primetno odstupanje

Obiđite oko automobila i proverite zazore između vrata, panela na karoseriji, poklopcu prtljažnika, branicima, blatobranima. Svaki od ovih otvora trebao bi celom svojom dužinom da bude iste veličine i proporcionalan u odnosu na druge takve otvore. Ako je neki od njih disproporcionalno manji ili veći u odnosu na druge takve procepe na autu, onda bi taj deo vozila trebalo podrobnije ispitati.

Proizvođači automobila ulažu dosta truda kako bi sve na vozilu bilo savršeno proporcionalno, pa ako izgleda kao da nije, postoji velika šansa da se nešto dogodilo tom vozilu.

Proverite sumnjivo područje kako biste uočili eventualne razlike u boji i druge znakove oštećenja.

Nekonzistentnost boje

Svi paneli iz kojih je sastavljena karoserija automobila trebalo bi da su u istoj boji, s istim tonom i sjajem laka. Ako je uočljivo da boja na nekom mestu odstupa od uobičajene, to je siguran znak da je nešto naknadno rađeno na tom delu auta. Uobičajena mesta gde bi se neusklađenost boje mogla pokazati su branici i kontakti oko vrata.

Budući da je u odnosu na druge delove auta branik lakše zameniti nego ga kvalitetno prebojiti, ovaj postupak može biti uzrok nepodudarnosti u boji vozila i otkriti zahvate koji su rađeni na vozilu, navodi Car bibles.

Ako primetite neslaganja u boji na delovima karoserije, zatražite objašnjenje od prodavca, a ako ga ne dobijete, bolje je kloniti se takvog vozila.

Iskrivljen okvir

Nikada nemojte verovati onom ko vam kaže da je popravio okvir vozila i da ga je vratio u prvobitni oblik. Savijanje ga može samo oslabiti i učiniti potencijalno opasnim.

Napuknuće na vetrobranskom staklu

Ovaj znak zahteva prethodnu analizu budući da nisu sva napuknuća vetrobranskog stakla pokazatelji nesreće. Recimo, napuknuće koje izgledom podseća na "paukovu mrežu" i koje se proteže od ruba prema sredini stakla, verojatno je posedica nesreće. S druge strane, napuknuće istog oblika koje kreće iz središnjeg dela stakla verovatno je došlo od udara nekog predmeta u staklo tokom vožnje.

Ipak, koji god uzrok napuknuća bio, vetrobransko staklo, ostavljeno u ovakvom stanju, znak je da vlasnik nije održavao vozilo. Popravak stakla spada u jednostavnije popravke, pa ako nije bio u stanju to popraviti, možda je preskočio i mnogo drugih važnijih stvari.

Nedostajući pričvršćivači

Tokom dužeg razdoblja upotrebe automobila, nije neuobičajeno izgubiti poneki pričvršćivač. Ipak, to može biti loš znak. Ako je na mestu gde bi trebalo da stoji plastični pričvršćivač sada neki šraf, recimo kod plastične obloge blatobrana, to je znak da, nakon nekog zahvata nije sve završeno kako bi trebalo biti.

Zarđali šrafovi

Pri izradi automobila, proizvođači koriste alate uz pomoć kojih ne dolazi do oštećenja boje na glavama šrafova. Većina mehaničara ne raspolaže ovakvim alatima, pa je primorana da ošteti pričvršćivače prilikom vađenja što otvara prostor za pojavu korozije.

Zarđali šrafovi su znak da su ih vadili, a potom vratili na mesto, u nekom trenutku, nakon inicijalne postavke. Razgovarajte s vlasnikom na ovu temu i procenite da li je objašnjenje zadovoljavajuće.

Različiti farovi

Kućišta svetala izrađuju se od plastike koja tokom vremena poprima zamućen izgled. Ako primetite da je jedno svetlo čisto, a drugo požutelo, jasno je da je samo jedno nedavno zamenjeno. Iako bi vlasnik, koji želi nešto sakriti, mogao zameniti oba svetla kako ne bi delovala neujednačeno, to ne učini baš svako.

Ako primijetite razliku između svetala, podignite haubu i proverite stanje u pozadini farova. Ako je bilo nesreće, dokaze ćete uočiti na tom mestu.

Dokumentacija

Jedan od najlakših načina kako proveriti da li je auto pretrpeo nesreću je postojeća dokumentacija, uključujući VIN pločicu. Takođe, ako sumnjate u kilometražu možete u servisu za tehnički pregled dobiti istorijat vozila po godinama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.