ZORANA MIHAJLOVIĆ ZAGRMELA: Poslednji pokušaji silovanja devojčica SU SIGNAL! Moramo OVO DA URADIMO
Zorana Mihajlović, Foto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

otkrivamo

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZAGRMELA: Poslednji pokušaji silovanja devojčica SU SIGNAL! Moramo OVO DA URADIMO

Ovo je za uzbunu

Objavljeno:

“Poslednjih dana svedoci smo nekoliko pokušaja silovanja maloletnih devojčica i to od strane maloletnih mladića, i to je nešto što me kao majku i ženu duboko potresa i navodi na zaključak da sa mladima moramo mnogo više da radimo kako bismo nasilje sprečili”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da brojna istraživanja pokazuju da mladi ljudi ne prepoznaju sve oblike nasilja, te da postoji razlika kako mladići i devojke vide i doživljavaju nasilje.

“Ako svaki četvrti mladić veruje da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka koja nosi kratku suknju i usku majicu “sama kriva” ako je neko napadne ili pak podatak da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao deo šale i odrastanja kod četvrtine mladića, onda je to ozbiljan signal da sa mladim ljudima mora više da se radi”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da u svetlu poslednjih dešavanja kada su dve devojčice umalo silovane od strane maloletnih momaka, rodna ravnopravnost mora da se uvede kao tema u vrtiće i škole i da se sa dečacima i devojčicama o tome više govori.

“Ako želimo da živimo u razvijenom društvu, oslobođenom od nasilja, moramo više da radimo sa najmlađima. Da ih naučimo da prepoznaju šta je sve nasilje, a da su uvrede, vulgarni komentari, seksualno uznemiravanje, pošalice i šamari neprihvatljivo ponašanje. Da nauče da više poštuju jedni druge i brinu jedni o drugima”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade pozvala je sve nadležne institucije da reaguju, ali i građane i građanke Srbije, da ne okreću glavu pred nasiljem, jer ovako nešto može da se desi svakome - našim ćerkama, sestrama, prijateljicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.