JEDINO OVAKO ĆETE SE ZAŠTITITI: Potvrđen je prvi slučaj u Srbiji, a evo kako da SMANJITE ŠANSE DA SE ZARAZITE
Čistoća tela, predmeta i prostorija - sve ovo podrazumeva preventivnu higijenu, Foto: AP, Ilustracija

UPOZORENJE

JEDINO OVAKO ĆETE SE ZAŠTITITI: Potvrđen je prvi slučaj u Srbiji, a evo kako da SMANJITE ŠANSE DA SE ZARAZITE

Čistoća tela, predmeta i prostorija - sve ovo podrazumeva preventivnu higijenu

Objavljeno: 10:56h

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj korona virusa, reč je o muškarcu iz Subotice koji se nalazi u izolaciji, a koji je nedavno došao iz Mađarske.

Dok lekari prate stanje prvog zaraženog pacijenta u Srbiji, preporuka svih jeste da je u borbi protiv korona virusa najvažnije prati ruke toliko je jednostavna, da je čak postala predmet brojnih šala na društvenim mrežama. Ali, iako povaj savet zaista deluje previše prosto, higijena jeste jedna od najboljih mera prevencije.

Čistoća tela, predmeta i prostorija - sve ovo podrazumeva preventivnu higijenu - redovno se kupajte kako biste sprali potencijalno opasne nečistoće, a takođe je preporučljivo dezinfikovanje površina u kući. Međutim, iz sasvim logičnih razloga, najčešće se ističe čistoća ruku.

Pranje ruku

Pranje ruku lekari uvek navode kao prvi nivo odbrane od virusa, što je posebno važno znati u sezoni gripa u Srbiji, ali i korona virusa, koji se širi globalno. Ipak, čak svaka treća osoba u Srbiji ne pere ruke redovno, objasnio je za "Blic" nedavno higijenolog, dr Goran Belojević.

- Anonimne ankete ne razlikuju se mnogo u Srbiji u svetu: svaka treća osoba ne pere ruke posle toaleta. Novi podaci pokazuju da se korona virus prenosi i preko digestivnog trakta, odnosno neopranih ruku. Od apsolutne je važnosti pranje ruku posle toaleta, i pre jela - naglašava dr Belojević.

foto: Profimedia

On takođe insistira na tome da pranje ruku mora trajati 30 sekundi, i to uz korišćenje tople vode.

Na pitanje postoje li neke "cake", odnosno je li možda bolji tečni sapun od običnog, ili je li potrebno možda koristiit papirne ubruse umesto peškira, doktor kaže da je svaki sapun dobar, sve dok se koristi uz toplu vodu.

Takođe, u domaćinstvu je potrebno menjati peškir svakoga dana.

Maske su nekad potrebne čak i kod kuće

- Izbegavajte bespotreban boravak u grupama, tu se virus širi nezadrživo. Takođe, svako ko ima temperaturu trebalo bi da bude svestan da predstavlja opasnost za druge i da ih zaštiti od sebe, koristeći masku. Protivepidemijske mere u takvim slučajevima trebalo bi primeniti i u kući, svako od ukućana da koristi svoj pribor, svoj peškir i da nosi masku.

Doktor Belojević kaže i da su obične hirurške maske svakako bolje od nekorišćenja maske uopšte, ali i da što je kvalitetnija i skuplja, to će zaštita koju maska pruža biti veća.

Tako građani mogu u apotekama da potraže "masku protiv virusa", kaže naš sagovornik.

Ne putujte u područja žarišta

Nadležni konstantno apeluju na sve putnike koji pristužu iz područja gde su zarišta korona virusa, ukoliko imaju simptome ovog virusa, kašalj i povišena temperatura, da se jave telefonom na broj 064 8945235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Takođe, savetuju putnicima da se suzdrže od odlaska u područja intenzivne transimije, ali ukoliko ipak moraju da putuju, preporučuje im se pridržavanje sledećih mera:

Izbegavanje kontakta

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

foto: Profimedia

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.