NIŠLIJE SE GUŠE A PIŠE DA JE VAZDUH ČIST! Šta se tačno dešava u Srbiji i kako je do ovoga došlo?
Ilustracija, Foto: Air Srbija

šta se dešava ?

NIŠLIJE SE GUŠE A PIŠE DA JE VAZDUH ČIST! Šta se tačno dešava u Srbiji i kako je do ovoga došlo?

PM merači već neko vreme ne rade u Nišu

Objavljeno:

Jedan od dva merača PM čestica već mesec dana ne radi u Nišu, jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, a to su primetili i građani, jer se podaci sa merne stanice kod OŠ “Sveti Sava” nisu podudarali sa ostalim merenjima.

Ono što je zbunilo mnoge Nišlije koji prate podatke sa njih, jeste što je u poslednje vreme vazduh uvek čist na jednoj od dve državne merne stanice, dok drugi merači, koji su u privatnom vlasništvu, a registrovani su na sajtovima poput Airvisual, pokazuju drugačije podatke.

Štetne PM čestice u vazduhu u Nišu, inače se mere na stanicama u Institutu za javno zdravlje i u dvorištu škole "Sveti Sava". Nišlije se tako o kvalitetu vazduha već mesec dana zvanično informišu samo putem jedne merne stanice, dok će druga funkcionisati tek kada se merač postavi nakon popravke. A kada će to biti, niko ne zna.

Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Niša potvrdio je da je uređaj i dalje na popravci, i to po drugi put, a kada će biti popravljen, to u ovom trenutku nije poznato.

- Merni uređaj je i dalje na popravci. Кoliko je meni poznato, jednom je popravljan, ali nije dobro kalibrisan, te je vraćen na dodatnu popravku. Koliko će popravka trajati to zavisi od servisera. Кako sam obavešten od Sekretarijata za zaštitu i unapređenje životne sredine, jedan koji je u funkciji je sasvim dovoljan za Grad Niš - rekao je Milosavljević.

On je još dodao da što se "rada naše radne grupe tiče", nakon donošenja kratkoročnih i dugoročnih mera, usaglašena je konkursna dokumentacija za donošenje Plana kvaliteta vazduha, za koji će javna nabavka biti raspisana ovih dana.

Uređaj koji je trenutno u kvaru kupljen je pre godinu i po dana za 5,5 miliona dinar

"Ništa niste uradili"

Sve ovo se dešava u trenutku kada je zagađenje top tema u Srbij i kada zabrinutost građana zbog toga šta sve štetno udišu ne prestaje da pada.

Južne vesti podsećaju i da je pre više od mesec dana Zaštitnik građana počeo kontrolu nadležnih kako bi saznao šta su i da li su uopšte nešto preduzeli povodom zagađenog vazduha, a na njegova pitanja o tome je poslednji i sa zakašnjenjem odgovorio Grad Niš.

Ombudsman zaključuje da nadležni u Nišu nisu bili efikasni, da i nisu doneli najvažniji dokument - Plan kvaliteta vazduha, te da značajni pomaci ka smanjenju aerozagađenja nisu ostvareni.

Niš je još pre tri godine svrstan u prekomerno zagađene gradove, ali su prve korake u vidu mera koje vode ka svežijem vazduhu nadležni doneli tek nakon opomene Zaštitnika građana.

Na to podseća i Zaštitnik koji je pre nešto više od mesec dana zbog prekomernog zagađenja, a slabih reakcija nadležnih, počeo kontrolu Ministarstva zaštite životne sredine i 6 lokalnih samouprava. Niš je kasnio sa odgovorima.

Saobraćaj i loženje - ubitačna kombinacija

Nadležni u Nišu za ogromno zagađenje prvenstveno će okriviti saobraćaj.

- Pre četiri, pet godina, prema zvaničnim podacima MUP-a imali smo 63.000 registrovanih vozila u Nišu, a sada 83.000 vozila. To je za 20.000 više. Na zagađenje vazduha, dakle, veliki uticaj ima i saobraćaj zajedno sa loženjem. Ne možemo da krivimo samo ljude koji koriste drva ili možda neko koristi ugalj, sve zajedno utiče - objasnila je ranije gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić.

Ona kaže da veliki broj automobila ima loše sagorevanje i EURO3 motore te da je i dizel gorivo veliki zagađivač.

Kako objašnjavaju gradske vlasti, na upotrebu fosilnih goriva u zagrevanju objekata i na saobraćaj nije moguće delovati trenutno, zbog čega je Grad formirao Radnu grupu koja se bavi isključivo aerozagađenjem.

Radna grupa će, za početak, pokrenuti inicijativu kod državnih ustanova koje se greju na ugalj –Banovina, Pravni fakultet, Medicinski fakultet, za što brži prelazak na ekološki prihvatljive energente.

Šta su PM čestice i koliko su opasne

U Srbiji godišnje umre, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, 6.000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, a kao glavni krivac označane su PM 10 čestice, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha.

Taj "nevidljivi ubica" iz vazduha je prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz te PM-10 uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.