JKP "INFORMATIKA" NOVI SAD NA METI HAKERA: Reč je o novom tipu virusa koji fajlove zaključava i čini ih nedostupnim
Foto: Profimedia

AU

JKP "INFORMATIKA" NOVI SAD NA METI HAKERA: Reč je o novom tipu virusa koji fajlove zaključava i čini ih nedostupnim

- Dok traje istraga ne možemo odavati više detalja - kažu u JKP "Infortmatika"

Objavljeno:

Informacioni sistem JKP "Informatika" Novi Sad našao se za vikend na meti hakera, i pored najsavremenije hardverske i softverske zaštite kompletne infrastrukture.

- Ozbiljan i profesionalan hakerski napad na desio se u nedelju 1. marta. Nadležne službe preduzeća dijagnostifikovale su ga istog dana i od tog trenutka rade na otklanjanu virusa. Reč je o novom tipu "ransomware" virusa koji napada antivirusnu zaštitiu i "backup" sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera, već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa - saopštavaju iz JKP "Infortmatika".

Oni na vode da su o tome obavštene nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, te da na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci.

- Dok traje istraga ne možemo odavati više detalja, ali će građani biti obaveštavani o svakom napretku istrage. Ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi. U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih insitucija, dok se na šalterima informatike ne omogući plaćanje - kažu u JKP "Infortmatika".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.