Trčanje u doba zagađenosti: Running Tribe vas savetuje kako da ostanete zdravi, ali i u kondiciji
Foto: RUNNING TRIBE

POMIRENJE 2 STRANE

Trčanje u doba zagađenosti: Running Tribe vas savetuje kako da ostanete zdravi, ali i u kondiciji

Iako su rizici od zagađenja vazduha definitivno prisutni, daleko je bolje izaći napolje i oznojiti se, nego ne trenirati uopšte

Objavljeno:

U poslednje vreme sve je više reči o velikoj zagađenosti vazduha na našim prostorima koja negativno utiče na zdravlje svih nas. Sa druge strane, popularizacija zdravog životnog i bavljenja sportom u prirodi, uvrstila je trčanje u dnevnu agendu većine nas. Pa kako pomiriti ove dve strane? Kako otići na trening, istrčati željenu distancu sa vetrom u kosi, a ipak sačuvati svoje srce i pluća od zagađenja? Neki bi rekli - jednostavno nemojte vežbati, ali to nije idealno rešenje, kao ni uvek trenirati u zatvorenom prostoru. Stručnjaci za fiziologiju životne sredine sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji kažu da je ključ u tome biti svestan kada i gde trčati kako bi se rizik sveo na minimum.

Oni preporučuju da se trči ujutru, čim se čovek probudi, jer je nivo zagađenja veći kako dan odmiče, a naročito u toku dnevnog špica. Sunčeva energija pokreće prizemni ozon, jedan od glavnih komponenata smoga, koji može loše uticati na vaš kardiovaskularni sistem. Ako niste "jutarnja osoba", trčati uveče je takođe bolje nego zaputiti se na trotoar u sred podneva.

Takođe, važno je birati i gde trčimo. Neke studije pokazuju da ćemo udahnuti 100 puta više zagađivača trčeći koji kilometar od autoputa nego što bismo to uradili u ruralnijem području. Zato, ako možete, izbegavajte prometne saobraćajnice i trčite u parku ili mirnijem kvartu okruženi drvećem.

"Beograd ima taj benefit da se nalazi na dve reke, što trkačima daje mogućnost da iskoriste njihove obale i barem se malo zaštite od zagađenja. Tu su i stadioni na otvorenom, poput Olimpa, kao i nezaobilazna Ada Ciganlija gde je zabranjen motorni prevoz, što je čini uvek atraktivnim rešenjem. Dobar izbor mogu biti i parkovi, poput Tašmajdana sa tartan stazom ili Košutnjaka i Hajd parka sa zemljanim putevima, dok, ko želi da protrči i kroz našu brdovitu istoriju, može se odlučiti za Kalemegdan", preporučio nam je Aleksandar Sadžak, trener trkačkog kluba "Running Tribe" iz Beograda, koji je za mesto treniranja svog kluba izabrao 25. maj i Adu.

1 / 4 Foto: RUNNING TRIBE

Osim poboljšanja kondicije i figure, trčanje u klubu doprinosi i socijalizaciji, podstiče naš sportski duh, uči nas samomotivaciji i podršci drugima, ali i jača naš karakter prilikom trčanja na duže staze. A svaki prolazak kroz cilj i medalja oko vrata dobri su za naše samopouzdanje, dok nas brojna trkačka putovanja i trke na svim meridijanima upoznaju sa lepotama drugih kultura i destinacija.

Promovišući upravo ove vrednosti, klub Running Tribe organizuje upis novih članova, u četvrtak 5. marta u 19h u klubu 0.5 (Dobračina 30a), pa je to idealan trenutak da učinite nešto dobro za sebe, svoje zdravlje, ali i duh!

Pored treniranja, kako bismo se zaštitili od zagađenja, veoma je važno i zdravo jesti. Birati hranu bogatu antioksidansima može pomoći vašem telu da eliminiše toksine sakupljene usled zagađenja. Pa tako neka na vašem jelovniku mesta nađu lisnato zelenilo, brokoli, paradajz, paprike, narandže, bobičasto voće, orašasti plodovi i različite semenke.

Postoje i sajtovi koji pokazuju indeks kvaliteta vazduha (air quality index - AQI) u vašem gradu, pa ne bi bilo loše da ih proverite pre nego što obujete patike (npr. waqi.info). Ako AQI meri više od 150 (100 ako imate astmu ili druge probleme sa disanjem), tada je ipak bolje da se odlučite na trening u zatvorenom prostoru sa adekvatnom ventilacijom.

Iako su rizici od zagađenja vazduha definitivno prisutni, daleko je bolje izaći napolje i oznojiti se, nego ne trenirati uopšte. Tačnije, nedavna istraživanja pokazuju da prednosti vežbanja nadmašuju negativne efekte zagađenja vazduha. "Jednostavno rečeno, zagađenje vazduha je loše po vaše zdravlje, ali - sedeti je još gore", kaže Michael Koehle sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.