DANAS SU BELE POKLADE, DAN ZA PRAŠTANJE I VESELJE! Od ponoći počinje VASKRŠNJI POST
Od ponoći počinje Vaskršnji post, Foto: Printcsreen

praznik

DANAS SU BELE POKLADE, DAN ZA PRAŠTANJE I VESELJE! Od ponoći počinje VASKRŠNJI POST

Tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post

Objavljeno:
  • 8

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Bele poklade se održavaju u Siropusnoj nedelji, a naziv su dobile po beloj hrani koja se tog dana služi na trpezi. Danas se jede bela hrana, sir, jaja i mlečni proizvodi. To je poslednja nedelja pred Veliki post u kome se vernici uzdržavaju od hrane, pića i loših misli.

Bele poklade su praznik, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post.

U nekim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj maskiranja tokom poklada. Mladići i devojke pod maskama i uz mnogo graje idu od kuće do kuće i zbijaju razne pošalice na opšte veselje ukućana i svih prisutnih. Nakon toga, domaćin treba da ih časti jelom, pićem ili nekom drugom sitnicom.

Dan posle Belih poklada, za pravoslavne vernike počinje prva nedelja posta. Višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom.

Prva nedelja posta zove se Čista, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media