ZAGAĐENJE 740! U ovom naselju u Srbiji indeks zagađenosti je čak 10 PUTA VEĆI nego u drugim delovima grada!
Foto: Printscreen/Youtube/Miroslav Milovanovic

otkrivamo

ZAGAĐENJE 740! U ovom naselju u Srbiji indeks zagađenosti je čak 10 PUTA VEĆI nego u drugim delovima grada!

Valjevo najzagađeniji grad

Objavljeno:

Zlokućani, centar Valjeva. Pomalo zlokobno ime, ali zapravo ova gradska četvrt je mirna i pitoma. Zlo je, međutim, kako pokazuje aplikacija AirCare, što je vazduh u Zlokućanima skoro deset puta zagađeniji od svih ostalih delova Valjeva, koje je, inače, najzagađeniji srpski grad.

Povoljni vremenski uslovi poslednjih dana obezbedili su da je aerozagađenje u celoj Srbiji, u odnosu na prave zimske dane januara, prilično smanjeno uz manje ili veće "ispade" - i to mahom u Beogradu. Međutim, jedna od popularnih aplikacija za merenje kvaliteta vazduha AirCare pokazala je da je u valjevskoj četvrti Zlokućani koja se nalazi u centru grada, indeks aerozagađenja u jednom trenutku bio 740 - deset puta više od bilo kog drugog mernog mesta u Valjevu!

Iako nezvaničan i ne uvek konstantan, jer aplikacija AirCare pokazuje trenutnu vrednost, podatak zapravo nije preterano začuđujući, a uzrok mu je dijagnostikovan i važeći je praktično za teritoriju celog Valjeva - grejanje i saobraćaj.

- Toplovod jeste prošao ovim delom Karađorđeve ulice, ali sem tri škole, nijedna od starih velikih stambenih zgrada nije priključena na njega. Uz naše zgrade, nije priključeno ni nekoliko banaka iz čijih odžaka se nekada pojavi bukvalno oblak dima - pričaju Zlokućanci.

Kroz njihovu četvrt, inače, prolazi glavna gradska Karađorđeva ulica, a i sa severa i juga su omeđani sa prometnim saobraćajnicama: "duplim trakama" Bulevara vladike Nikolaja, odnosno Bulevarom palih ratnika, koje Valjevci za volanom masovno koriste kao "bajpas" kako bi izbegli saobraćajnu gužvu u najužem centru. Zapadna granica Zlokućana pak je Hajduk Veljkova ulica koja vodi do autobuskih stanica, a na istoku je Uzun Mirkova, koja je takođe prometna.

- Uopšte nije nemoguće da je aplikacija AirCare u jednom trenutku, verovatno u saobraćajnom špicu između 15 i 16 časova, registrovala enormnu emisiju polutanata u našoj četvrti, najpre u slučaju kada se u Karađorđevoj između dva semafora stvori kolona vozila koja mile i u vazduh izbacuju tone izduvnih gasova. Aerozagađenje se oseća kao i u mnogim drugim delovima grada, ali ipak mislimo da nije konstatno čak deset puta više, već u tim delovima dana kada dolazi do saobraćajnog kolapsa - smatraju Zlokućanci.

Zvanična merna mesta, u nadležnosti lokalnog Zavoda za javno zdravlje, s druge strane, kao najzagađeniju četvrt zbog čađi, sumpor-dioksida i azot-dioksida, pokazuju prigradsko Novo naselje.

- Praćenjem parametara i poređenjem sa ostalih pet mernih mesta u gradu, Novo naselje ostaje najkritičnija tačka kada su u pitanju prosečne dnevne koncentracije polutanata. Tokom januara smo tako u Novom naselju imali 14 dana sa višestrukim prekoračenjima za čađ, a u februaru su vrednosti bile iznad graničnih tokom pet dana. U Novom naselju su uzroci zagađenja jasni, a reč je o individualnim ložištima na čvrsti ogrev. Pored toga, ni "geografija" naselja nije povoljna. Reč je o najnižoj tački u gradu, koje je periferno i pri tome se nalazi duž Kolubare, niz koju vetar, kada duva iz pravca zapada, nanosi sav smog nataložen u samom gradskom jezgru - kaže Biljana Mladenović iz valjevskog Zavoda za javno zdravlje.

Da dilema koje je najzagađenije naselje u gradu bude potpuna, "pobrinuo" se merni instrument Agencije za zaštitu životne sredine. On se, naime, nalazi u blizini vojne fabrike "Krušik", koja je identifikovana kao najveći zagađivač vazduha u Valjevu, s obzirom na to da svakodnevno sagori između 50 i 70 tona lignita zbog čega je koncentracija čađi devet puta veća od dozvoljene. Merno mesto Agencije uz to nalazi se u delu Bulevara vladike Nikolaja gde je dnevni prolazak od 15.000 automobila kao na graničnom prelazu Batrovci, zbog čega je na sajtu Agencije, Valjevo neretko u ljubičastom, što predstavlja jako zagađen vazduh.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.