OPASAN OTPAD I DALJE U SMEDEREVU TRUJE LJUDE! Ministarstva prebacuju odgovornost na druge, NIKO NIŠTA NE PREDUZIMA
ilustracija, Foto: Printscreen

stanje se pogoršava

OPASAN OTPAD I DALJE U SMEDEREVU TRUJE LJUDE! Ministarstva prebacuju odgovornost na druge, NIKO NIŠTA NE PREDUZIMA

Zbog nestručnosti nadležnih će doći ekološke katastrofe

Objavljeno:

Stranka slobode i pravde (SPP) upitala je danas „ko je kriv za opasni otpad kod Smedereva“ i navela da je već upozoravala da će zbog „nestručnosti, nemara i nesposobnosti Vlade, ministarstva za žastitu životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine doći do ekološke katastrofe“.

Sa tim u vezi, iz stranke objašnjavaju da moraju da postave pitanja, kao što su:

1. Zašto policija čuva burad sa opasnim otpadom već šest meseci?

2. Zašto javnost nije upoznata sa opasnim otpadom koji prete da zatruju naše reke?

3. Ko je krivac za ovu potencijalnu ekološku katastrofu?

4. Zašto se šest meseci nije ništa uradilo da se otpad ukloni?

5. Zašto Ministarstvo životne sredine, čija je odgovornost da obezbedi prevoz i odlaganje otpada nije uradilo svoj posao?

,,Nesposobnost državnih organa se najbolje ogleda u činjenici da je republički inspektor za životnu sredinu naložio okrivljenom da mora o svom trošku da ukloni opasan otpad da bi zatim okrivljeni otišao iz policijske stanice i pobegao pa je za njim raspisana poternica" poručuju.

,,Ovakvi ekološki problemi se sve češće ponavljaju a država očigledno nije u stanju da ih reši. Ubuduće, država mora na vreme da reaguje i zaštiti zdravlje građana umesto da ih ignoriše" navode iz SSP-a

Podsetimo, desetine metalnih buradi sa opasnim otpadom stoje na gomili od septembra prošle godine, između njiva i obala Velike Morave, u blizini Smedereva. Dok policija i tužilaštvo mesecima tragaju za osumnjičenim da je taj opasni otpad ostavio, u Ministarstvu za zaštitu životne sredine ne odgovaraju kada će opasnost biti uklonjena.

Krajem septembra u ataru sela Lugavčina kod Smedereva, između njiva i reke osvanulo je više od 30-tak metalnih buradi. Ubrzo su ih okružili inspektori, tužioci, ekolozi. Posle uviđaja, svi su zaćutali - vlasniku zemljišta niko ništa ne govori. Burad su ostala, a ostala je i policijska patrola. Dežuraju 24 sata i zabranjuju svaki prilaz misterioznoj gomili.

"Skoro šest meseci se tu ništa ne događa, niko to ne sklanja, ipak je to možda neki otrov, neke otpadne materije koje štete okolini", kazao je vlasnik njive Branislav Davidović.

U smederevskom tužilaštvu za televiziju N1 kažu da su naložili analizu koja je pokazala da je u buradima opasan otpad. U Ministarstvu za zaštitu životne sredine preciziraju da je reč o organskom otpadu koji sadrži opasne supstance u polutečnom i tečnom stanju.

Ubrzo pošto su otkrivena burad, policija je uhapsila i jednog muškarca osumnjičenog da je opasni otpad ostavio na obali Velike Morave i protiv njega je podneta krivična prijava u redovnom postupku, a republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila mu je da opasan otpad ukloni bezbedno, ali o svom trošku, međutim, on to nije učinio.

Ova saznanja potvrđuje i tužilaštvo koje navodi i da je reč o 30-godišnjem muškarcu sa inicijalima M. P.

On se, posle odlaska iz policije, na pozive tužioca nije odazivao, te je za njim raspisana i potraga. Potraga za okrivljenim za sada ne daje rezultate, a burad i dalje preteći stoje u ataru Lugavčine. Ko je odgovoran za njihovo uklanjanje?

"O navedenom događaju i oduzetim predmetima izvršenja krivičnog dela upoznat je i republički inspektor za zaštitu životne sredine koji o tome izveštava resorno Ministarstvo, koje je u konkretnom slučaju i nadležno da obezbedi prevoz i odlaganje otpada, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. U vezi sa navedenim, potrebno je da kontaktirate Ministarstvo zaštite životne sredine", saopšteno je iz tužilaštva.

Dok nadležni ćute, vlasnik njive strahuje da otrov ne završi i u Velikoj Moravi, koja će nabujati s prolećnim kišama.

"Ona kad dođe, ona dođe i skoro do tog mesta gde su i burići, neki put izlije i dotle, tako da postoji mogućnost, ako se ne ukloni, da dođe i do katastrofe", kazao je.

Meseci prolaze, a korozija sve više zahvata burad. Policijska straža može da spreči da ovoj gomili neko priđe, ali ne mogu da zaustave da hemikalije iscure u zemlju ili reku?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.