ALKOHOL I BELI LUK UBIJAJU KORONA VIRUS! Ovo su svi mitovi koji su OPASNIJI I OD SAMOG VIRUSA
Među ljudima vlada panika, Foto: EPA/ Centers for Disease Control and Prevention, Profimedia

VERUJETE LI U LEGENDE?

ALKOHOL I BELI LUK UBIJAJU KORONA VIRUS! Ovo su svi mitovi koji su OPASNIJI I OD SAMOG VIRUSA

Za sada, specifični lek protiv korona virusa ne postoji

Objavljeno:

Znate li koliko ste samo puta u poslednja dva meseca čuli reč koronavirus? Koliko puta ste je izgovorili? I pored velikog broja žrtava i još većeg broj zaraženih u Kini, neosporno je da se pojavio i u Evropi.

Među ljudima vlada panika, naročito zbog novih slučajeva u Italiji. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava na mitove koji se šire brže i od ovog virusa:

Sušači za ruke su korisni u borbi protiv korona virusa.

- Nakon temeljnog pranja ruku, poželjno ih je dobro osušiti papirnim maramicama ili sušačima sa toplim vazduhom. Međutim, sušači su sami po sebi beskorisni.

Ultraljubičaste lampe su dobre za dezinfekciju. - Lampe sa UV zračenjem nije poželjno koristiti na svojoj koži zbog toga što mogu da izazovu iritaciju.

Za otkrivanje korona virusa najkorisniji su termalni skeneri. - Njihov nedostatak je u tome što ne mogu da detektuju ljude, koji su zaraženi, ali još uvek nemaju povišenu telesnu temperaturu.

Alkohol može da ubije virus. - Ne može da ubije viruse koji su već u vašem telu. Takođe može biti štetan i za vaše oči i usta.

Nije bezbedno dobiti paket iz Kine. - Korona virus se ne zadržava dugo na stvarima poput pisama ili paketa.

foto: Printscreen

Kućni ljubimci prenose virus. - Za sada nema dokaza da kućni ljubimci poput psa ili mačke mogu da se zaraze korna virusom. Ipak, uvek je dobra ideja da operemo ruke nakon kontakta sa životinjama.

foto: Profimedia

Učestalo korišćenje kapi za nos sprečava zarazu. - Nema čak ni dokaza da kapi za nos pomažu ljudima da se izleče od obične prehlade.

Beli luk sprečava pojavu korona virusa. - Ni ova tvrdnja još uvek nije dokazana.

foto: Profimedia

Korona virus pogađa samo starije ljude. - Iako bolesti koje već imaju neki stariji ljudi, poput astme ili dijabetesa, mogu da ih učine ranjivijim, SZO savetuje ljudima svih doba da preduzmu mere zaštite.

Antibiotici su dobri u borbi protiv korona virusa. - Efikasni su u borbi protiv bakterija.

Za sada, specifični lek protiv korona virusa ne postoji. Svetska zdravstvena organizacija je na svom sajtu objavila kako pomaže brojnim partnerima da ubrzaju istraživanje. Takođe savetuju onima sa bar nekim simptomima da se što pre jave lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.