KORONA VIRUS STIGAO U SRBIJU! 2 muškarca u IZOLACIJI, došli su sa TAJLANDA I IZ MILANA!
Foto: Printscreen

STRAŠNO!

KORONA VIRUS STIGAO U SRBIJU! 2 muškarca u IZOLACIJI, došli su sa TAJLANDA I IZ MILANA!

Opšta bolnica u Šapcu, koja pored šabačkog kraja pokriva i deo Srema

Objavljeno: 14:39h

Putnik sa Tajlanda koji je bio u izolaciji u šabačkoj bolnici, pušten je kući jer nema sumnje da nije zaražen koronavirusom, dok je putnik koji se vratio iz Milana i dalje u izolaciji jer su uzorci poslati u Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a rezultati se očekuju u toku dana.

Podsetimo, dvojica mukaraca prethodno su smeštena na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Laza Lazarević" u Šapcu, zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi korona virusom. Prvi hospitalizovani jedno vreme boravio je na Tajlandu, a drugi se pre nekoliko dana vratio iz Milana u Italiji.

Hospitalizovani muškarci nalaze se u propisno opremljenim izolacionim jedinica, gde medicinsko osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju "Torlak". Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa - kaže za "Novosti" specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije.

Muškarci su izdvojeni jer dolaze sa označenih područja. Putnik na Tajland tamo je boravio u vreme dok nije bilo izolovanih slučajeva korona virusa dok je putnik iz Milana dobio temperaturu, pa prema propisima, njegovo zdravstveno stanje mora biti praćeno i kontrolisano.

- Svi kojima je na bilo koji način ugroženo zdravlje moraju dodatno biti oprezni i pridržavati se saveta lekara. Ovo znači više pranja ruku, manje nepotrebnih socijalnih kontakata i dosta raznovrske ishrane bogate vitaminima, mineralima i proteinima - kaže dr Kokanović.

Doktorka Kokanović upozorava da sezonski grip isto kao i korona virus, ugrožava ljude koji se neuredno i loše hrane, trudnice, dojilje, malu decu i stariju populaciju. Takođe, ugrožene su i osobe izložene teškim terapijskim procedurama, poput onih koji su na citostaticima, ili oboleli od autoimunih bolesti.

Inače, Opšta bolnica u Šapcu, koja pored šabačkog kraja pokriva i deo Srema, odavno je sprovela sve pripreme neophodne za prijem većeg broja pacijenata. Opredeljeno je edukovano osoblje da se brine o potencijalnim obolelima, kao i dovoljna količina neophodnih lekova i drugog materijala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.