PLAŠE LI SE MIGRANTI NARODNIH PATROLA KOJE IM OGRANIČAVAJU KRETANJE? Bili smo u srcu tame u Beogradu (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović, Printscreen

STRAŠNO

PLAŠE LI SE MIGRANTI NARODNIH PATROLA KOJE IM OGRANIČAVAJU KRETANJE? Bili smo u srcu tame u Beogradu (FOTO)

- Niko ne treba nas da se plaši nas, jer gledamo svoja posla - rekao nam je jedan momak iz Avganistana

Objavljeno:

Organizovane grupe pod nazivom "narodne patrole" ovih dana presreću i proganjaju migrante po Beogradu preteći im batinama, deleći pamflete sa rasističkim zabranama sličnim onim koje su imali nacisti za Jevreje u Nemačkoj.

Okupljenji oko narodne inicijative "Nema predaje Kosova i Metohije", stanovnicima trećeg sveta su predali pamflete na srpskom, engleskom i arapskom jeziku:

- Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časova do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno - stajalo je u obaveštenju.

1 / 1 Foto: printscreen/youtube

Kako bismo proverili da li je ovo unelo među nemir među migrante, otišli smo do mesta gde se najviše okupljaju. Prošetali smo ulicama kojima je grupa mladića "patrolirala" u petak i pitali migrante da li su čuli za "narodnu patrolu".

Nekolicina njih koji govore engleski jezik kažu da nisu upućeni u ovu priču, te da su za pomenutu grupu mladića saznali od nas.

Momak koji je izbegao iz Sirije, kaže da se Srbi lepo ophode prema migrantima, dok je neprijatnosti doživljavao kod suseda iz Mađarske koji su izbeglicama otimali novac i telefone.

- Imali smo probleme u Mađarskoj, ali i na njihovoj granici. Vikali su na nas, gurali nas i uzimali nam novac. Nekima su čak razbili mobilne telefone.

- U Srbiji nemamo nikakvih problema, ovde se svi prema nama lepo ophode. Imamo korektan odnos i sa srpskom policijom. Nemamo razloga da strahujemo za svoju bezbednost jer se ne osećamo ugroženo. Isto tako niko ne treba nas da se plaši nas, jer gledamo svoja posla - rekao nam je jedan momak iz Avganistana.

Uputili smo se ka kafiću Mesopotamija, gde smo naišli grupu koju čini nekoliko mladića i pitali ih šta misle o optužbama koje se nalaze na transparentima:

- Nismo čuli za takvu patrolu, niti da se neko od migranata ružno ophodi prema ženama koje prolaze. Mi izuzetno poštujemo žene.

Za informaciju da postoji jedna ovakva patrola koja terorište izbeglice koje su mahom došle sa Bliskog istoka, do sada nisu čuli osim od naše ekipe. Sve, i da se sa njima susretnu, većina njih ne zna kako bi reagovala.

Na koji način je "Narodna patrola" reagovala, pogledajte u videu ispod:

Podsetimo, ranije danas MUP je saopštio da već procesuiraju famozne "narodne patrole".

- Obaveštavamo vas da je policija o svemu obavestila nadležno Tužilaštvo, koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi s navedenim događajem i snimkom koji se pojavio u javnosti - kažu u MUP-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.