JASMININI RODITELJI NA ĆERKINOM GROBU ZATEKLI UŽASAN PRIZOR: Ovako izgledaju zadušnice u Južnoj Mitrovici!
Meštani u poseti grobovima svojih bližnjih, Foto: BETAPHOTO/Igor Majstorovic/DS

teška situacija

JASMININI RODITELJI NA ĆERKINOM GROBU ZATEKLI UŽASAN PRIZOR: Ovako izgledaju zadušnice u Južnoj Mitrovici!

Veliki broj Mitrovčana poklonio se senima svojih najmilijih na groblju u selu Rudare nadomak Zvečana, gde se Srbi iz Severne Mitrovice sahranjuju od juna 1999. godine...

Objavljeno:

Retku priliku da posete groblje u Južnoj Mitrovici, danas je, na dan Velikih zadušnica, iskoristilo oko 200 Srba iz Severne Mitrovice.

Organizovanim prevozom, tačno u osam sati, od Tehničke škole, krenuli su autobusima do groblja na kojem ih je i ove godine dočekala tužna slika porušenih i oskrnavljenih spomenika, prenosi Kosovo onlajn.

Senima svojih najmilijih poklonila se i Slađana Lukić koja je sa setom u glasu istakla da "svaki novi dolazak izaziva novo razočarenje".

- Uvek dolazimo organizovano, jer sami ne smemo. Strašno smo razočarani kada vidimo da je sve gore i da oni koji su ovo uništili nisu štedeli ni stare ni mlade. Svaki put se pitam šta im znači da uništavaju groblja. Njihovo, koje je u severnom delu, niko nije ni pipnuo i ne pomišlja da bilo šta loše uradi - rekla je Slađana.

Na grob ćerke Jasmine Ðoković izašli su njeni neutešni roditelji, koji su naišli na polomljenu nadgrobnu ploču. Pitanje koje su i ovog puta postavili je "kome smetaju mrtvi Srbi"?

- Sve je uništeno do korena i ono što je bilo ostalo sada je sravnjeno. Nemamo gde da dođemo, za razliku od njih čije je groblje do danas sačuvano. Ovo ni jedna vera i nacija ne bi mogla da uradi, jer svi svoju veru treba da poštujemo - rekla je za Kosovo onlajn Ðoković Ratka.

Duše naših predaka ne mogu dotaći

Besplatan prevoz do groblja u Južnoj Mitrovici organizovala je crkvena opština i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a protojerej Radoslav Janković kaže da se na Zadušnice uvek sećaju svojih preminulih predaka za koje se mole Bogu.

- Jeste ovde teška situacija kada pogledamo porušene nadgrobne krstove i spomenike naših predaka, ali oni koji su ovo rušili, oni su zapravo sebe srušili, jer duše naših predaka ne mogu dotaći. Oni su naše pretke proslavili i oni ovde i dalje počivaju. Mi se zato okupljamo i ovo mesto je za nas sveto, kao što su nam sveti hramovi i crkve i uvek ćemo dolaziti da im se poklonimo, jer su oni naša nada i naša snaga - rekao je sveštenik Janković.

Veliki broj Mitrovčana poklonio se senima svojih najmilijih na groblju u selu Rudare nadomak Zvečana, gde se Srbi iz Severne Mitrovice sahranjuju od juna 1999. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.