OVAJ ČOVEK JE PRE 112 GODINA SAVRŠENO OPISAO DANAŠNJU SRBIJU: Znate li o kome je reč?
Radoje Domanović, Foto: Printscreen Youtube

GENIJE

OVAJ ČOVEK JE PRE 112 GODINA SAVRŠENO OPISAO DANAŠNJU SRBIJU: Znate li o kome je reč?

Danas slavimo 147 godina od rođenja prvog srpskog pravog satiričara

Objavljeno:

Reč je o našem proslavljenom književniku Radoju Domanoviću koji je rođen u Ovsištu, 16. februara 1873.

Radojev život

1873. godine u porodici seoskog učitelja u selu Ovsište kod Kragujevca rađa se Radoje Domanović. Detinjstvo je proveo u susednom selu Jarušicama, gde je završio i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, a Filozofski fakultet na Velikoj školi u Beogradu. Kao profesor srpskog jezika radio je u gimnazijama u Vranju,Pirotu i Leskovcu.Zbog političkih uverenja je proganjan, premeštan i otpuštan sa posla. Posle pada režima kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine, nezadovoljan malim promenama u zemlji, pokreće politički list „Stradija“, u kojem pokušava da se bori protiv mana novog režima. Razočaran, odavao se sve više boemskom životu, mnogo je pio, i usamljen, ogorčen i siromašan umro je u 35. godini života, 4.avgusta 1908. u Beogradu.

Književni rad

Presudan uticaj na karakter i književni rad Radoja Domanovića imali su njegovi roditelji. Otac Miloš je bio prvenstveno seoski gazda pa onda učitelj i veliki uzor. Majka, nežna i puna ljubavi prema sinu učila ga je srpskoj narodnoj poeziji, čojstvu i ponosu srpskog seljaka - revolucionara. Odrastao je kao beskompromisan i hrabar, a njegova misao britka i provokativna. Prvi je pravi satiričar među srpskim realistima. Satira je glavno obeležje njegovog talentna, te je tvorac srpske satirične pripovetke.

Neke od njegovih najznačajnijih pripovedaka su:

Vođa, Danga, Stradija, Mrtvo more, Kraljević Marko po drugi put među Srbima Razmišljanje jednog običnog srpskog vola...

Takođe je bio inspiracija za razna filmska dela, kao što su :

Boj na Kosovu, Kraljević Marko po drugi put među Srbima (TV), Pripovedanja Radoja Domanovića (serija) i Neka čudna zemlja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.