NISU GLADNI, MOŽDA NEKAD SAMO PO DAN, DVA! Oglasila se majka šestoro dece koja su ostavljena da ŽIVE SAMA
Oglasila se majka šestoro dece koja su ostavljena da ŽIVE SAMA, Foto: Printskrin/RTS

bili su sami po tri dana

NISU GLADNI, MOŽDA NEKAD SAMO PO DAN, DVA! Oglasila se majka šestoro dece koja su ostavljena da ŽIVE SAMA

Iako ostaju sami po par dana, deca kažu da nisu zapostavljena

Objavljeno: 14:30h

Vest o šestoro dece koja bez roditelja žive u trošnoj kućići rasplakala je Srbiju. Oni u katastrofalnim uslovima, brinu sami o sebi.

Njihova majka, pojavila se danas u kući u kojoj žive i tvrdi da se ona "žalila u Centru za socijalni rad, ali da nije imala gde sa decom".

Kako je ispričala novinarima, deca, od kojih najmlađe ima 3 godine, bila su sama "samo po dva tri dana", a prema njenim tvrdnjama, nije istina da su gladna, već su "uvek imali da jedu".

- Uvek sam vodila računa o njima. Nisam imala gde, koga god sam pitala za pomoć nije hteo da mi pomogne. Obraćala sam se Centru za socijalni rad, našla sam i stan u Karlovcu, rekla im da žena traži 7.000 evra da se stan kupi ili da se renovira, oni su rekli da se snađem. Ja sa 21.000 dinara ne mogu da se snađem - tvrdi majka šestoro dece, od kojih starija rade teške fizičke poslove kako bi mlađi imali šta da jedu.

Kako tvrdi, "nije istina da je napustila decu već da nije dolazila dok nije radila".

- Dolazio je suprug, posle sam se vratila, ostala sam bez posla. Tih četiri meseci dolazila sam nedeljom, čuli smo se preko telefona. Brinula sam da li imaju da jedu, a baba im je pomagala. Nikada nisu bili gladni, desi se dan, dva, kao kod svakog. Kada smo išli za pakete nisu nam dozvoljavali, dali su jednom i to je bilo sve. Nisam samo kriva ja, socijalno je mogla da pomogne, imali su malu kuću koja je prazna.

Majka se i protivi tome da deca odu u hraniteljsku porodicu.

- Ja se sa decom mučim pet i po godina sama, i ja decu ne dam, čak iako će biti u dečijem selu. Za početak tu im je baba, pristala je da idu kod nje i ja se slažem, bolje kod babe nego kod drugog - ispričala je majka.

Najstarija ćerka, Magdalena (16), ispričala je da "nije tačno da su bili zapostavljeni i ostavljeni od strane roditelja".

Kako prenosi Blic, deca bi trebalo da budu smeštena kod babe, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, dok njihova kuća ne bude potpuno renovirana. Međutim, najstariji sin Stevan (15), protivi se tom rešenju pošto smatra da, kako kaže "baba do sada nije imala značajniju ulogu u njihovim životima".

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević rekao je juče za RTS da su "primetili da majka zanemaruje decu".

- Pošto je cilj da deca žive u prirodnim i porodičnim uslovima, mi smo dali sve od sebe da se stvore bolji uslovi da ona živi sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu da će biti sa njima i na osnovu te izjave organizovali smo joj uslove sa Opštinom koja joj je kupila nov "smederevac" kako bi imali toplu sobu - rekao je Prebiračević.

Centar je majci ove dece izrekao korektivne mere, a zatim, u avgustu prošle godine, podneo krivičnu prijavu protiv nje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.